FOTO și VIDEO: Lucrări la Castelul de Apă din Grădina Mare! Vizită pe șantier!

Castelul de Apă din Brăila a fost construit în anul 1912. La vremea respectivă, cu cei 35 de metri înălțime, era considerată cea mai înaltă construcție de acest gen din țară. De asemenea, castelul alimenta cu apă, în vremea în care era funcțional, jumătate din populația municipiului.

Primarul Brăilei a explicat că lucrările care se vor efectua la Castelul de Apă constau în cercetarea arheologică a subsolului, demontarea instalațiilor vechi, înlocuirea cu altele noi şi consolidarea stâlpilor fisurați, acolo unde este cazul.

Contractul de finanțare a acestui obiectiv a fost semnat în 2018, iar după semnarea lui au început demersurile pentru implementarea investiției, respectiv întocmirea documentației tehnice pentru consolidarea acestei clădiri.

S-a reuşit, cu greu, găsirea unui verificator tehnic, în persoana expertului tehnic Constantin Pavel, care din nefericire, după elaborarea documentaţiei tehnice din faza a II-a, a decedat. A urmat apoi Lucian Dogariu, care urma să semneze relaţia contractuală cu SC Arhipolis SRL, dar între timp și patronul acestei societăţi a decedat.

La finalul anului trecut constructorul a intrat efectiv pe șantier, iar astăzi se pot vedea primele lucrări la fundare.

”Până în prezent s-au executat lucrările de consolidare a terenului de fundare, mai exact, o perdea de injectări pe exterior, pe conturul clădirii, unde sunt două coloane. S-au executat la interior: dezafectare pardoseli și eliminare pământ de umplutură. La exterior s-au montat acei martori pe care îi vedeți dumneavoastră. Sunt cinci serii de jur-împrejurul clădirii, la fiecare nivel – martori repere de tasare și nivelmente. Ei se citesc periodic. Sunt 11 serii de citiri în timpul executării lucrărilor. Prima a fost înainte de a începe practic lucrările astea, să vedem stadiul și poziția exactă a castelului. A doua citire a fost făcută după ce s-au realizat injectările, coloanele despre care vorbeam, la exterior. Urmează ca, după ce se consolidează radierul general să mai facem o citire. Din măsurătorile care s-au făcut, practic nu este niciun fel de abatere”, a declarat Florin Botez, șeful punctului de lucru.

Castelul, care a alimentat cu apă în vremea în care era funcţional jumătate din populaţia municipiului, a fost construit în 1912, iar în 1978 a fost cedat cooperativei Consumcoop, pentru reamenajare şi transformare în obiectiv de alimentaţie publică, fiind amenajat aici un bar rotitor şi o cofetărie, de unde se putea admira panorama Brăilei.

”Ceea ce este deosebit la această lucrare sunt metodele de consolidare a acestui castel. Sunt trei metode: prin injectări, prin sablare și prin consolidarea elementelor de rezistență cu fibră de carbon. Firma noastră este autorizată pe aceste domenii și vom executa în etapa următoare aceste metode de consolidare a castelului(…)Am dat la cota radierului de canalele care alimentau rezervorul și care încălzeau rezervorul”, a declarat Iancu Jiru, directorul tehnic al societății Concivia.

Proiectul are o valoare de 4,3 milioane de euro. Data ordinului de începere a lucrărilor – 23.09.2021. Data finalizării (lucrări + dotări complete) – 22.06.2023. Termen de execuție – 21 de luni

Proiectul prevede realizarea a șase săli de cinema 7D, cinci spații expoziționale pe tema istoriei Castelului de Apă, unde se vor regăsi macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii și reabilitării lui, din perioada comunistă și din prezent, și a unui spațiu care va fi dotat cu o replică a costumului spațial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11.

Vor exista, de asemenea, un spațiu expozițional în care vor fi prezentate planetele Sistemului Solar, Universul în 3D, aspectul cerului de iarnă, primăvară, vară și toamnă, precum și toate constelațiile vizibile din România, într-o reprezentare mitologică, precum și o sală de proiecții, care va fi în legătură cu observatorul astronomic din cupola Castelului. Nu vor lipsi sala de oglinzi care deformează și presa pentru monedele suvenir.

La etajul al șaselea, ultimul, se vor afla un punct de observare echipat cu două telescoape mobile, o platforma rotativă destinată observării panoramice a orașului, camera telescop și observatorul astronomic.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry