Începând cu 1 ianuarie salubritatea în Brăila va fi gestionată de un operator unic! RER nu a dovedit că poate face față provocărilor în alte județe!

Curtea de Apel Galați a dat câștig de cauză operatorului RER, după ce au fost depuse contestații la licitația pentru obținerea monopolului în județul Brăila.

Aleșii locali au aprobat în august 2021 Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD) pentru perioada 2020-2025, privind stabilirea operatorului unic pe salubritate, proiect realizat în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECO Dunărea” Brăila şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila cu scopul de a dezvolta un cadru general propice gestionării deşeurilor la nivel judeţean cu efecte negative minime asupra mediului.

Până la momentul actual compania RER nu a demonstrat că poate să facă față unor astfel de provocări, în județele în care a câștigat licitația și a devenit operator unic.

”La începutul lunii iunie, pe 6-7, îi vom chema pentru semnarea contractului și ar trebui ca de la 1 ianuarie să avem operator unic în tot județul. Au acele 6 luni de mobilizare; o să am și eu o discuție cu ei, pentru a îndeplini toate condițiile de a se mobiliza pentru tot ce înseamnă mașini și pubele și să începem efectiv de la 1 ianuarie, conform contractului, să funcționăm cu operator unic”, a declarat președintele Consiliului Județean Brăila.

Pus în fața unor acuzații care vin din alte județe, unde RER are probleme în a-și respecta contractul, președintele Iulian Chiriac a recunoscut că Brăila trebuie să își ia măsuri de siguranță astfel încât cetățenii să beneficieze de acest serviciu.

”Avem 6 luni la dispoziție ca să găsim soluțiile, astfel încât să nu ajungem în situația de a nu se lua gunoiul din stradă. Eu mă bucur că am reușit să închidem acest proiect de 30 de milioane de euro, că avem operator unic, dar trebuie să ne gândim și la planul B, astfel încât să nu existe dificultăți în ceea ce privește ridicarea gunoiului”, a declarat Iulian Chiriac.

În situația actuală, dacă RER nu își va respecta contractul, singura soluție ar fi ca ADI ECO Dunărea să acorde un certificat negativ care va împiedica operatorul să mai participe la alte licitații. Dar, această măsură nu va rezolva problema deșeurilor, care vor rămâne neridicate, dacă operatorul nu va face față contractului.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry