Naveta elevilor din județ se poate rezolva la Ministerul Transporturilor! Chiriac: ”O problemă nerezolvată de Guvern, care va rămâne în cârca autorităților publice locale”

Președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac, a vorbit în ultima conferință de presă despre situația în care se află UAT-urile din județul Brăila, în ceea ce privește plata facturilor pe perioada de iarnă, la unitățile de învățământ. Chiriac a atras atenția asupra faptului că nu sunt foarte multe primării care își permit o factură de 4 miliarde la gaz, sau la curent, pe o lună de iarnă.

”Energia electrică, gazul s-au dublat, triplat, oricum facturile s-au mărit. Toate aceste costuri vor pica pe autoritățile publice locale. Trebuie să vedem de unde găsim resursele financiare pentru a plăti aceste cheltuieli. Nu cred că ne permitem să ținem copiii în frig, sau fără lumină. Dacă anul trecut, în lunile de iarnă, venea factura la energie electrică în jur de 2 miliarde pe lună, automat acum va veni 4 miliarde. Nu vreau să mă gândesc la gaz. Sunt bani pe care trebuie să-i plătești pentru că nu discuți cu furnizorii. Nu ai plătit o lună, două, si a treia ți-a tăiat gazul. Toți banii aceștia vin de la autoritățile publice locale. Sperăm să se gândească domnul inspector școlar general și la aceste subiecte”, a declarat președintele Consiliului Județean.

Președintele a vorbit și despre problema transportului elevilor între UAT-uri, problemă la care Guvernul nu a găsit o soluție nici după începerea anului școlar. În prezent aceste costuri sunt suportate de părinți, deși printr-un ordin de ministru, legea poate fi reglementată iar costurile ar putea fi suportate de UAT-uri.

”Un alt subiect pe care l-am discutat cu primarii este legat de transportul elevilor din UAT către alt UAT. Iar o problemă nerezolvată de Guvern, care va rămâne în cârca autorităților publice locale, în cazul primarilor.

Vorbim de abandon școlar. Trebuie să găsim o soluție ca acei copii care locuiesc la Bertești să poată ajunge la liceu la Însurăței, de exemplu.

Primarii au încercat să facă acest lucru dar Curtea de Conturi a decis că este o cheltuială neeligibilă, iar părinții vor fi nevoiți să suporte costurile transportului. Părinții de la țară au niște venituri modeste și nu vor putea susține această cheltuială. Prima soluție pe care o vor găsi va fi aceea de a nu mai trimite copilul la școală.

De un an de zile se știe de această problemă. Am făcut foarte multe scrisori și interpelări, adrese către Ministerul Transporturilor. Au rămas în aceeași nebunie. Putem reglementa acest lucru printr-un ordin de ministru, să se dea posibilitatea primarilor să transporte elevii dintr-un UAT în altul, pe banii primăriilor, astfel încât copiii să meargă la școală”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry