Primarul Dragomir îl vede pe Virgil Popescu ca pe ”o carie” în actualul Guvern: ”Astfel de personaje sinistre trebuie să dispară!”

Declarațiile au fost făcute în ultima ședință a Consiliului Local Municipal, pe fondul creșterii prețurilor la energia electrică. Majorările au un mare impact asupra altor utilități, cum ar fi apa. Prețul apei va crește odată cu creșterea prețului la energie electrică.

”Foarte multe primării încearcă să-și achiziționeze energia electrică la bursă. Nu mai vine nicio societate care să liciteze la bursă tocmai pentru că scopul este ca ei să fie furnizori de ultimă instanță la niște prețuri exorbitante, probabil pe vreo înțelegere neconcurențială, care nu este verificată de autoritățile cu rol de reglementare în domeniu. Dacă urmăriți ultimele dezbateri de la primăriile din vestul țării, și mă refer la Timișoara și Brașov, o să vedeți că aceștia iau în calcul reducerea iluminatului public în instituții și în oraș. Spre deosebire de noi, ei nu au iluminat 100% led în orașele lor. Fapt care pe noi ne-a determinat să avem o reducere fundamentală la costurile cu energia electrică”,

a declarat primarul Dragomir.

Primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir, consideră că singurul vinovat pentru această situație este ministrul Energiei – Virgil Popescu.

”Eu sper ca acest Guvern să îndepărteze cât mai repede această carie și să avem în sfârșit un ministru care urmărește interesul oamenilor și nu pe cel al societăților deținute de băieții deștepți din energie, care profită de pe urma tuturor românilor. Știm cu toții cât plătim la facturile de energie electrică, de pe urma societăților comerciale și a instituțiilor publice. Sunt spitale în România care nu mai au de unde să-și ia energia electrică și recurg la furnizorii de ultimă instanță. Sunt primării în țară care au ajuns în situația aceasta. Nimeni nu mai vine la bursă să liciteze pentru că toți joacă la speculă pe piața energiei electrice.

Atunci cred că este momentul, deși nu este la noi decizia, ca astfel de personaje sinistre să dispară din Guvern”,

a declarat primarul Marian Dragomir.
Consilierii locali ai PNL s-au abținut la vot, chiar dacă, în județ, primarii liberali au votat acest proiect!

În data de 03.12.2020, Compania de Utilități Publice “Dunărea” Brăila, împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Dunărea” Brăila și  Ministerul Fondurilor Europene au semnat Contractul de Finanțare pentru “Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Brăila în perioada 2014 – 2020” (cod SMIS 2014+ 136502), finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM), care are ca scop îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare în localitățile din aria proiectului, în vederea îndeplinirii obligațiilor stabilite prin Tratatul de Aderare și Directivele Europene relevante. Astfel, se va asigura necesarul de apă potabilă pentru consum la standardele de calitate conform Directivei CE 98/83/CE privind calitatea si cantitatea apei destinată consumului uman. De asemenea, se vor asigura servicii de colectare și epurare în condiții optime ale apelor uzate, conform Directivei 92/271/CE, privind apele uzate prevenind astfel riscul de îmbolnăvire a populației din cauza factorilor nocivi prezenți în apele uzate urbane.

Primarul a asigurat faptul că nu există nicio creștere suplimentară la prețul apei, către consumatorul final, în afară de creșterea generată de prețul energiei electrice și de inflație.

Proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare în județul Brăila, realizat pe fonduri europene, prevede clar majorarea prețului la apă în concordanță cu inflația dar și cu prețul curentului electric.

Cu toate că au fost aduse la cunoștință toate aceste aspecte în ședința Consiliului Local Municipal, liberalii nici nu au vrut să audă de necesitatea respectării clauzelor unui proiect european care își propune să conecteze 66 localități – 24 UAT-uri din județ – la apă și canal. Mai mult, când li s-a spus că inclusiv primarii PNL au votat acest proiect, liberalii din consiliul local au răspuns sec: ”Treaba lor!”

Viceprimarul Alexandru Jantea le-a explicat încă o dată liberalilor în ce constă proiectul pe care ei refuză să-l voteze:

”Probabil că nu ați înțeles, o să vă explic din nou. Procentele inițiale, pe care le-am aprobat au fost în conformitate cu caietul de sarcini, ghidul solicitantului și obligațiile impuse de către finanțator. Majorarea acelor procente, la care dumneavoastră ați făcut referire, este cauzată de creșterea prețului energiei electrice(…) Certitudinea, la momentul actual, este că prețul energiei și al tuturor utilităților a crescut. Decizia care a fost luată, atunci când a fost liberalizată această piață, a fost una nu greșită, catastrofală!”.

Investițiile în infrastructura de apă se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Brăila, pentru un număr de 66 localități din 24 UAT-uri, care în prezent nu beneficiază de sisteme de alimentare cu apă sau au acoperire parțială. Principalii indicatori fizici sunt:

•        147,541km rețea de distribuție apă potabilă nou construită,

•        130,192 km rețea de distribuție apă potabilă reabilitată,

•        333,887km aducțiune apă potabilă nou construită,

•        44,972km aducțiune apă potabilă reabilitată,

•        12 rezervoare noi de înmagazinare apă potabilă,

•        1 stație nouă de tratare apă.

Investițiile în infrastructura de canalizare se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de apă uzată din județul Brăila, pentru un număr de 21 localități din 18 UAT-uri, care în prezent nu beneficiază de sisteme de canalizare sau au acoperire parțială. Principalii indicatori fizici sunt:

•        299,858km rețea de canalizare nou construită,

•        30,472km rețea de canalizare reabilitată,

•        110,531km colectoare apă uzată,

•        85 stații noi de pompare apă uzată,

•        1 instalație de uscare, neutralizare si valorificare termică a nămolului, care va prelua nămolurile de la toate Stațiile de Epurare Ape Uzate (SEAU) și Stațiile de Tratare Apa Potabila (STAP) gestionate de CUP Dunărea Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry