Ideea de a avea posibilitatea să vizitezi atât Brăila cât și Galați, la bordul unei șalupe, a venit în cadrul unei conferințe de presă, cu primarul municipiului Brăila, Marian Dragomir. Edilul s-a artătat încântat de propunerea jurnaliștilor și a a susținut ideea, cu condiția ca și administrația gălățeană să ofere logistica necesară implementării unui astfel de proiect.
Practic, Galațiul nu trebuie decât să pună la dispoziția autorităților Brăilene un ponton la care să poată acosta șalupa.
După lansarea la apă, șalupa face probe cu reprezentanții Registrului Naval Român, apoi se vor obține avizele și la final va pleca în prima cursa de la Constanța la Brăila.
După parcurgerea procedurilor menționate anterior, în funcție de legislația privind starea de alertă, sau măsurile ulterioare stării de alertă, se vor organiza primele curse.
Sunt propuse: Curse în rada Portului Brăila (30 de minite – la un tarif accesibil tuturor), curse în jurul Insulei Mici a Brăilei (1 oră), curse către Galati (dacă autoritățile din Galați vor permite acostarea la un ponton) și curse pentru grupuri organizate.
“Eu cred că foarte mulţi brăileni îşi doresc să se plimbe pe Dunăre. Sunt cei un pic nostalgici, care îşi aduc aminte de acele curse regulate între Brăila şi Galaţi. De asemenea, sunt foarte mulţi tineri care nu s-au plimbat niciodată cu şalupa pe Dunăre şi se uită doar la cei care au bărci private. Cred că Primăria Municipiului Brăila ar trebui să se implice pe această zonă pentru a da tuturor posibilitatea ca în baza unui bilet – care reflectă doar costul combustibilului şi salariul personalului de pe acea şalupă -, să poată să se plimbe pe Dunăre. Astfel şi cei care vin din alte localităţi ar putea face asta. Pentru că vorbim până la urmă de promovarea oraşului, de o activitate suplimentară pentru petrecerea timpului liber pentru cei care vin şi aleg Dunărea ca zonă de recreere. (…) Am văzut la Mangalia o astfel de variantă. Lumea stătea la rând să se plimbe jumătate de oră pe Marea Neagră cu acea şalupă”, a delcarat primarul Marian Dragomir.
Salupa a fost realizată pe Fonduri europene, de către Cirus Plast Constanța prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime. Are o lungime de 16 metri și 25 de locuri.
Valoarea investiției este de 975.000 lei, din care 907.500 lei fonduri europene și 67.000 lei contribuție Primăria Brăila.