R.E.R. vrea să fie operator unic în Brăila! Societatea NU a demonstrat că poate face față acestui proiect!

Licitaţia pentru desemnarea operatorului unic pentru asigurarea serviciilor de salubritate la nivelul judeţului Brăila, a fost câștigată de RER. După prima etapă au urmat și contestațiile.

Trecerea la un sistem de management integrat al gunoiului se va face începând cu aprilie 2023 şi nu cu 1 ianuarie 2023, aşa cum prevăzuseră anul trecut consilierii judeţeni brăileni.

Aleșii locali au aprobat în august 2021 Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor (PJGD) pentru perioada 2020-2025, privind stabilirea operatorului unic pe salubritate, proiect realizat în colaborare cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECO Dunărea” Brăila şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Brăila cu scopul de a dezvolta un cadru general propice gestionării deşeurilor la nivel judeţean cu efecte negative minime asupra mediului.

Întrebarea brăilenilor: Cum poate RER să devină operator unic în condițiile în care colectarea deșeurilor, de pe sectoarele pe care le are în prezent, se realizează deficitar?

Platforma ”Problema de pe strada mea” a prezentat un material video din sectorul RER, cu pubele suprasolicitate, deșeuri menajere depozitate în jurul lor și nici vorbă de colectare selectivă. Imaginile au fost filmate pe strada Vasile Lupu, la intersecția cu strada Pieței.

Nici în alte județe compania R.E.R nu a demonstrat că se poate mobiliza mai bine. Două articole de presă publicate de ziarulunirea.ro arată că operatorul nu respectă colectarea selectivă, duce lipsă de autospeciale performante și, mai mult, face angajări ”la negru”.

Primarul municipiului Brăila, categoric în colectarea deșeurilor: ”Noi nu estimăm să ne transformăm în Sectorul 1 din București!”

”Teoretic ar trebui să existe o abordare unitară la nivelul municipiului și societatea, care va câștiga, va avea un termen de 6 luni de zile în care va trebui să acopere întreg municipiul Brăila și să fie mult mai dotată decât cele trei societăți care își desfășoară astăzi activitatea. Partea principală este că noi ne dorim ca toate aceste dotări să fie noi și moderne. Este o condiție obligatorie în caietul de sarcini de la ADI ECO Dunărea”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Edilul spune că, în cazul în care societatea care va câștiga licitația nu își va onora promisiunile, ADI ECO Dunărea ar putea să acorde un certificat negativ care va impiedica operatorul să mai participe la alte licitații.

”Noi nu estimăm să ne transformăm în Sectorul 1 din București. Cu siguranță vom avea și alte metode de intervenție și operatorul unic va intra efectiv atunci când va fi dotat. Asta este asigurarea celor de la ADI ECO Dunărea”, a mai spus primarul Marian Dragomir.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry