S-a semnat cel mai important contract pentru Spitalul Județean! Mihailov: ”Trebuie să subliniem efortul CJ de a susține o contribuție importantă…”

Vineri, 25 martie 2022, la sediul Consiliului Județean s-a semnat unul din cele mai importante proiecte de reabilitare a Spitalului Județean Brăila.

Obiectivul proiectului pentru care s-au obținut aproximativ 4 milioane de euro constă în reabilitarea și eficientizarea energetică a construcțiilor C1, C2 si C3 aferente Pavilionului A al Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Pe lângă aceste fonduri, Consiliul Județean vine cu alte 4 milioane de euro pentru reabilitarea, modernizarea și refuncționalizarea spațiilor.

”A venit momentul să semnăm un contract foarte important pentru Consiliul Județean, pentru Spitalul Județean de Urgență Brăila. Este vorba despre eficientizarea energetică a construcțiilor C1, C2 si C3, corpul mare de clădire de pe Șoseaua Buzăului, nr 2. Toată această investiție, finanțată prin ADR, prin fonduri europene ține de prima parte, dar proiectul mare are în componență și intervenții asupra saloanelor, cu grupuri sanitare noi, cu uși noi, cu tot sistemul. Tot ansamblul acestui proiect va duce la obținerea autorizației ISU, ceea ce ne interesează pentru toate corpurile de clădire ale Spitalului Județean.

Valoarea proiectului este de aproape 8 milioane de euro, din care jumătate sunt fonduri europene”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac.

Obiectivele specifice ale proiectului:

•        creșterea performantei energetice a clădirilor ceea ce are ca efect reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spatiilor utilizate, in condițiile asigurării si menținerii climatului termic interior, respectiv, reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

•        Reabilitarea, modernizarea si refuncționalizarea spatiilor.

 Principalele lucrări prevăzute a fi executate sunt:

•        Lucrări de reabilitare termica a elementelor de anvelopa a clădirii cuprind :

a) Izolarea termica a fațadelor – parte opaca;

b) Izolarea termica a fațadelor – parte vitrata;

c) Termo-hidroizolarea terasei;

d) Izolarea termica a planșeului peste subsol;

•        Lucrări de reabilitare termica a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum ce includ :

 a) Înlocuirea /Dotarea cu corpuri de încălzire cu radiatoare;

 b) Înlocuirea/Extinderea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire;

 c )Înlocuirea/Extinderea instalației de distribuție a agentului termic pentru apa calda de consum;

•        Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si/sau termice pentru consum propriu:

 a) Instalarea unui sistem cu captatoare solare termice;

 b)Instalarea unui sistem de pompe de căldura aer-apa.

•        Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare, ventilare naturala si ventilare mecanica pentru asigurarea calității aerului interior -înlocuirea sistemelor de climatizare prin montarea de ventilo-convectoare;

•        Lucrări de reabilitare/modernizare a instalației de iluminat in clădiri cuprind:

 a) Reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuire circuite, întrerupătoare si siguranțe;

 b) Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescente si incandescente cu corpuri tip LED;

•        Lucrări de management integrat pentru clădiri – înlocuirea/modernizarea lifturilor

”Alături de aceste fonduri, care sunt atrase pe axa de eficiență energetică a clădirilor publice, sigur că există și o contribuție importantă din partea Consiliului Județean, care este considerată cheltuială neeligibilă.

Aș spune că trebuie să subliniem efortul pe care îl face Consiliul Județean de a susține o contribuție importantă, care nu a putut fi finanțată din fonduri europene pentru că pe această axă de finanțare, ea fiind dedicată spitalelor, am putut finanța doar zona de eficiență energetică. Dar, evident, dacă tot reușim să modernizăm o clădire și să obținem inclusiv autorizația ISU, atunci sigur că a trebuit să facem eforturi să găsim bani ca să finanțăm restul de cheltuieli, care nu au putut fi finanțate din fondurile programului regional”, a declarat directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Luminița Mihailov.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry