Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila – vizită la cele două obiective de investiții: Stația de transfer de la Însurăței și Stația de sortare și Stația Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni!

Proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila”, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 și Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și cofinanțat din Fondul de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune se apropie de final.

Astăzi au fost vizitate două obiective majore de investiție realizate prin acest proiect, respectiv Stația de transfer de la Însurăței și Stația de sortare și Stația Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni.

Stația Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni

Obiectivul de investiție de la Vădeni a fost construit pentru atingerea țintelor de reciclare și depozitare asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană și va deservi zona de colectare 1, respectiv Municipiul Brăila și comunele: Cazasu, Chiscani, Frecăței, Gemenele, Mărașu, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Siliștea, Tichilești, Tudor Vladimirescu, Vădeni.

Stația TMB Vădeni este dotată cu o hală de pre-tratare a deșeurilor biodegradabile, în care vor avea loc procese mecanice de tocare și cernere a acestora, concomitent cu îndepărtarea metalelor. Deșeurile biodegradabile vor fi transportate la cele 6 biocelule de compostare, iar ce nu se poate composta va eliminat la depozitul de deșeuri Muchea. Capacitatea stației TMB este de 26.000 tone pe an. Deșeurile preluate aici provin din deșeurile verzi din parcuri și grădini și din deșeurile reziduale colectate de la populație, instituții și agenți economici.

Fracțiunile care se sortează sunt: hârtie-carton, plastic, metale feroase și neferoase, sticlă , PET.

Complexul de sortare și de tratare mecano-biologică este situat într-o hală acoperită. Platforma este betonată, fapt care permite o manipulare ușoară a deșeurilor.

Echipamentele care intră în componența celor două insalatii sunt: transportoare cu bandă (de canal, înclinate, de sortare – Adarco Invest ), ciur rotativ Ø 2500 x 7000 mm (Adarco Invest), separatoare magnetice (Starmag AG Elveția), separatoare neferoase (Gantry SGM Italia), presă de balotat cu legare automată (HSM GmbH) cu perforator de PET (Adarco Invest), tocător electrohidraulic staționar (Husmann GmbH), desfăcătoare de saci cu cuțite retractabile (Matthiessen Lagertechniek GmbH), spărgător de sticlă (Adarco Invest), cabină de sortare climatizată (Adarco Invest și HVAC&R Consulting Lugoj), abrollcontainere DIN 30722 (Adarco Invest), containere metalice diverse, instalație electrică de comandă și monitorizare SCADA (Stadielco SRL Petrosani).

Stația de transfer de la Însurăței

Stația de transfer de la Însurăței este automată și are o capacitate de procesare de 5.000 tone deșeuri/an. Aceasta va deservi orașul Însurăței și un număr de 10 comune adiacente. Populația acestei zone numără aproximativ 46.000 de locuitori, din care 6000 locuiesc în mediul urban și restul în mediul rural. În cadrul stației de transfer, deșeurile solide municipale colectate din respectivele localități vor fi descărcate din vehiculele de colectare în containere, acestea fiind ulterior reîncărcate în vehicule de transport mai mari pentru a fi expediate către Stația de sortare și depozitul conform de la Ianca.

Stația de transfer a deșeurilor neselectate este amplasată în orașul Însurăței, jud. Brăila, iar în componența ei intră: cântar electronic, bandă de canal, bandă înclinată cu raclete, presă, capul de presare, prescontainere cu capacități de 24 – 40m³, împingător frontal.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry