Situație GRAVĂ! Primăriile din județul Brăila nu au bani pentru accesarea fondurilor europene! Primarii au cerut ajutorul parlamentarilor!


O situație foarte gravă a fost prezentată de primarii din județul Brăila în cadrul unei întâlniri organizată de Asociația Comunelor din România – Filiala Brăila.

Mai mulți edili s-au plâns de faptul că UAT-urile pe care le conduc nu își permit să acceseze fonduri europene, pentru că nu au fondurile necesare pentru acoperirea părții de cofinanțare a proiectelor.

Costel Capbun, primarul comunei Berteștii de Jos, a recunoscut că fondurile care au venit în ultimii ani, atât prin PNDL dar și de la Uniunea Europeană, au schimbat imaginea județului Brăila. Primarul atrage atenția asupra faptului că majoritatea UAT-urilor nu își permit să acceseze fonduri europene pentru că nu au posibilitatea materială de a susține partea de cofinanțare.

”Ar mai fi o problemă delicată, vis-a-vis de fondurile europene. Politic, am avut și multe avantaje. Eu nu mă gândeam în 2016 că o să pot să asfaltez toate străzile din comună. Sunt o sută și ceva de miliarde care au intrat în comuna noastră, pe o decizie politică, cu PNDL-ul, care a fost bun pentru toată lumea. Mai avem acum o avalanșă de fonduri europene care vin către UAT-uri. Este un lucru nemaipomenit! Problema este că eu, la Bertești, o comună din județul Brăila, în sud-estul României, nu mă compar cu o comună din Oradea, care are bani, și investiții, și fonduri. Eu nu am bani să accesez fonduri europene, mai mult de 100.000 de euro, pentru că trebuie să garantez. Trebuie să am eu banii, să plătesc, chiar dacă am finanțare 100%. Dacă mă duc la bancă, banca îmi dă doar un fond de garantare, pe care îl garantez cu fondurile proprii, care sunt undeva la 600 – 700 mii lei. Sunt comune care au și mai puțin ca Bertești”, a atras atenția Costel Capbun.

Primarul le-a cerut sprijinul parlamentarilor pentru a simplifica procesul legislativ.

”Ar trebui să se inițieze un act legislativ, prin care, de exemplu Consiliul Județean, care are bani în fondul de rulment, nu să cheltuim banii ăștia, doar să ne acorde fondurile și când îi primim de la Uniunea Europeană, să îi dăm înapoi.

Cum să accesez fonduri europene, dacă nu pot? Sunt colegi primari care au făcut, pe PNDL, pe asocieri cu Consiliul Județean sau pe fonduri europene, s-au făcut multe lucruri în județul Brăila. Județul Brăila arată mult mai bine decât alte județe care au mai mulți bani, datorită colegilor primari, datorită parlamentarilor, datorită oamenilor politici din județul Brăila. Dar, se poate și mai bine!

Sunt lucruri care nu depind neapărat de oamenii politici din Brăila. Dar se poate iniția un act normativ care să facă acest lucru!”, a declarat primarul comunei Berteștii de Jos, Costel Capbun.

Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac: ”Cu bani puțini, noi reușim să facem lucruri frumoase”

La întâlnirea organizată de Asociația Comunelor din România a participat și președintele Consiliului Județean.

În ciuda deficitului pe care îl înregistrează la bugetul CJ, Iulian Chiriac i-a asigurat pe primari că va continua asocierile cu UAT-urile din județul Brăila. Consiliul Județean va ajuta în continuare primăriile care vor depune proiecte spre cofinanțare.

”Bugetul de dezvoltare a județului nu mai există! Consiliul Județean are un deficit de 28 de milioane de euro pe proiectele Consiliului Județean. Am rămas în aceeași perspectivă, o să continuăm cu proiectele de asociere, chiar dacă nu vor fi la dimensiunea anilor trecuți. Nu va fi un an ușor, știți foarte bine, bugetele primăriilor, comunelor, municipiului și consiliului, nu sunt grandioase. Dar, cum a spus colegul Capbun, cu bani puțini noi reușim să facem lucruri frumoase”, a declarat președintele Consiliului Județean Brăila.

La întâlnire au participat parlamentarii celor două partide aflate la guvernare care au promis că vor colabora cu primarii din județul Brăila pentru a iniția acte normative care să vină în ajutorul comunităților locale.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry