Proprietarii apartamentelor de la parterul blocurilor au mai puține restricții la închiderea balcoanelor și le vor putea extinde, în urma unei inițiative legislative care a aparținut deputatului PNL de Brăila Vasile Varga și care a fost deja promulgată de președintele României.
Potrivit noilor prevederi în vigoare, pentru extinderea sau închiderea unui balcon de la parterul blocului, proprietarii vor avea nevoie doar de o aprobare de la asociația de proprietari.
”Am demarat acest demers legislativ după ce mai mulți brăileni mi-au semnalat în cadrul audiențelor că închiderea unui balcon, la un apartament aflat la parterul unui imobil, a devenit imposibilă. Legea prevedea că este necesar acordul tuturor locatarilor pentru o astfel de construcție. Numai că toată lumea știe cum se întâmplă în realitate: un locatar nu este acasă, altul este plecat în străinătate și nu vine cu anii, altul, pur și simplu nu vrea și nu neapărat din motive obiective. Așa că am inițiat modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și am deblocat situația. Acum, cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închiderea a balcoanelor și logiilor aflate la parterul blocurilor. În plus, până acum, proprietarul apartamentului trebuia să depună și un memoriu de arhitectură, care includea și o expertiză tehnică, la care se adăuga și acordul vecinilor. Noile prevederi exclud necesitatea acestui memoriu și lasă doar acordul asociației de proprietari”, a explicat deputatul Vasile Varga.
Potrivit parlamentarului brăilean, pentru că extinderea unui balcon presupune o construcție pe un teren care este parte comună a proprietarilor din întreg blocul, asociațiile de proprietari pot încheia contracte de închiriere, folosință sau concesiune asupra terenului aferent, pentru extinderea spatiilor aflate la parter, cu acordul adunării generale, exprimat printr-o hotărâre adoptată cu 2/3 din numărul total al proprietarilor și acordul exprimat în scris al proprietarilor direct afectați.
Aceleași prevederi sunt valabile și în cazul în care părțile comune sunt utilizate de către persoane fizice sau juridice care nu sunt proprietari în bloc, dar care pot utiliza părțile comune, cu acordul asociației de proprietari.