Ziua Holocaustului – comemorată la Brăila de către șefii administrației locale

Ziua Holocaustului – comemorată la Brăila de către șefii administrației locale

 

 

La 9 octombrie, este marcată Ziua Holocaustului în România, în amintirea evreilor și rromilor deportați și uciși în 1941 în Transnistria, de către autoritățile antonesciene. Istoria complexă a deportării si exterminării parțiale a evreilor și rromilor din România a generat polemici istoriografice aprinse și luări de poziție diametral opuse. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în aceasta zi, în 1941 a început deportarea evreilor din Bucovina și Basarabia în Transnistria și a fost stabilită prin lege în 2004, odată cu înființarea Institutului Național de Studiere a Holocaustului.

”Alături de membri ai Comunității Evreilor din Brăila am participat astăzi la o slujbă religioasă de comemorare și am depus coroane de flori în memoria celor uciși. În spatele acestui eveniment istoric stau scrise mărturii sumbre, care revin în amintire în fiecare an la această dată”, a declarat președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac.

Oficialitățile civile și militare s-au întâlnit astăzi la ora 10.00, la Cimitirului Evreiesc, din cartierul Nedelcu Chercea.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry