La 4 luni de când a fost oprită temporar producția de îngrășăminte, Azomureș a decis să repornească unele din instalații. Se estimează însă o producție limitată de Azotat de Amoniu, Nitrocalcar, Uree și Melamină în prima etapă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe să înceapă în perioada următoare.
”Reluarea producției de îngrășăminte de către principalul producător din România, Azomureș, a fost posibilă în urma activării mecanismului european care permite Comisiei Europene să acorde un ajutor financiar de până la 50 de milioane euro pentru companiile energo-intensive.
Guvernul României a fost unul dintre guvernele UE care au insistat pentru activarea acestui mecanism. După activarea mecanismului, Azomureș a anunțat reluarea producției în luna aprilie, ceea ce s-a și întâmplat.
La Ministerul Agriculturii se analizează noi măsuri de sprijin pentru fermieri, astfel încât creșterile de prețuri la fertilizanți, cauzate de explozia prețurilor la gaze naturale, să fie mai ușor de suportat.
În momentul în care Azomureș a sistat producția, ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a deblocat activitatea interministerială a comisiei de omologare a fertilizanților, pentru ca fermierii să găsească pe piață cât mai multe tipuri de fertilizanți.
De la reluarea activității, această comisie a autorizat în decembrie: 57 de noi tipuri de fertilizanți, iar în martie 70 de noi fertilizanți”, a transmis deputatul PSD Nicu Niță.
Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, trei sferturi din producție fiind destinată fermelor autohtone.