Fermierii din Romania au înregistrat în ultimii ani progrese importante în domeniul digitalizării! Banca Mondială, alături de MADR!

Secretarii de stat Sorin Moise și Aurel Simion au deschis joi, 16 iunie, workshop-ul „Irigații și agricultură digitală”, organizat de MADR la sediul instituției, în parteneriat cu Banca Mondială.

Evenimentul a avut scopul de a crea cadrul propice pentru realizarea unui schimb constructiv de opinii și bune practici privind provocările actuale în domeniul schimbărilor climatice, în contextul obiectivelor viitoarei Politici Agricole Comune.

 „Salutăm sprijinul acordat României de experții Băncii Mondiale, am convingerea că prin expertiza tehnică valoroasă putem construi o legătură sinergică ce contribuie la realizarea de acțiuni concrete pentru sectorul agricol, în special pe partea de digitalizare, inovare și utilizarea mai eficientă a apei pentru irigații”

a declarat secretarul de stat Sorin Moise.

De asemenea, secretarul de stat Moise a apreciat că fermierii din țara noastră au înregistrat în ultimii ani progrese importante în domeniul digitalizării, din nevoia continuă de a îmbunătăți activitatea fermelor, dar și ca rezultat al absorbției fondurilor europene, iar acest lucru a reprezentat trecerea de la agricultura de subzistență la o agricultură performantă.   

Concluzia desprinsă în cadrul discuțiilor a fost aceea că problematica digitalizării este plurivalentă, iar tehnologiile digitale pot sprijini fermierii în furnizarea unor alimente de calitate produse prin metode prietenoase cu mediul. Totodată, aceste tehnologii pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.

 „Schimbările climatice sunt o certitudine, apa este o resursă epuizabilă, fenomenele meteorogologice extreme au devenit o realitate. Avem nevoie de un mediu curat și va trebui să ne adaptăm la condițiile pe care ni le oferă natura. Important este ca noi, autoritățile publice, prin politici guvernarmentale corecte și coerente să sprijinim adaptarea agriculturii la această realitate și să implementăm soluțiile pe care ni le oferă cercetarea și inovarea”

a afirmat secretarul de stat Aurel Simion.

Reamintim că Banca Mondială colaborează cu Ministerul Agriculturii la efectuarea unor analize tehnice sub forma mai multor studii în domeniile de interes pentru Minister.

La eveniment au participat directorul general al AM – PNDR, Dana Rebega, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, experți AFIR, specialiști ce activează în domeniul aplicațiilor și serviciilor satelitare, precum și invitați internaționali implicați în domeniul digitalizării agriculturii.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry