Președintele Consiliului Județean, Iulian Chiriac: ”PSD susține cu consecvență fermierii români”

Ajutorul de stat total acordat este de 3,63 lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole din 2022, reprezentând aproximativ jumătate din prețul carburantului.

Plata acestui sprijin se va efectua până la data de 31 decembrie 2023 conform legislației în vigoare.

”Ministerul Agriculturii, prin APIA, a început plata sprijinului de urgență în sectorul cerealelor și al semințelor oleaginoase, în valoare de peste 55 milioane de euro.  Banii vin din finanțare externă nerambursabilă pusă la dispoziția statului român prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de la bugetul de stat prin bugetul MADR pe 2023.

Plata se acordă sub formă de granturi și are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile suferite din cauza creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Plățile sunt aferente pentru suprafețe de minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță și floarea soarelui din cererile unice de plată depuse în anul 2022. Astfel, producătorii agricoli vor primi un ajutor financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022.

Sprijinul total din partea Guvernului este de 3,63 lei la litru de motorină, ceea ce înseamnă cam jumătate din prețul combustibilului.

Potrivit legislației, plata acestui ajutor de stat trebuie să aibă loc până la data de 31 decembrie 2023, însă APIA face eforturi ca toți beneficiarii să-și primească banii în conturi cât mai repede posibil”,a transmis într-un comunicat de presă președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac.

Conform MADR, sprijinul sub formă de grant se calculează la 2 lei/litru, reprezentând o valoare atribuită unei cantități unitare de 78 de litri/hectar de motorină. În plus, se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulțirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 de litri/hectar de motorină pentru stabilirea valorii totale a sprijinului.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry