Ideea reducerii efectivelor de animale în ferme, pentru combaterea poluării, nu este agreată de social democrații din cadrul Comisiei pentru Agricultură. Deputatul PSD Nicu Niță îl susține pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a militat la Bruxelles pentru excluderea acestei măsuri.
”România are mari rezerve privind introducerea bovinelor și reducerea drastică a unui prag atât de scăzut la 150 UVM-uri pentru fermele de animale, în vederea reducerii emisiilor de metan și amoniac”, a declarat la Bruxelles ministrul Agriculturii.
Deputatul PSD, Nicu Niță, secretar al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, consideră că fermierii nu vor putea susține costurile tehnologiei care ar reduce poluarea, dacă fermele lor depășesc 150 de capete.
”Este o măsură mult prea dură, este ceva ce ar distruge zootehnia în România. Pe de o parte, costurile pentru păstrarea fermelor cu efectivele actuale ar fi uriașe, ar fi imposibil pentru crescătorii de animale să achiziționeze acele tehnologii moderne care să reducă poluarea, iar pe de alta, dacă ajungem la ferme cu 150 de capete nu mai putem asigura hrana pentru populație. Niciuna dintre acestea nu este o variantă acceptabilă. Deocamdată, însă, încă se poartă discuții, nu este luată nicio decizie la nivel european”, a declarat deputatul PSD, Nicu Niță.
Ministrul Agriculturii spune că la Bruxelles ”nu s-a ținut seama de specificitatea fermelor ecologice tradiționale de tip extensiv, precum și de tipul de agricultură specific. În România, încărcătura de animale pe unitatea de suprafață este sub media europeană, prin urmare emisiile sunt scăzute”.