Campania electorală s-a terminat, domnule prefect!

M-am crucit după ce am citit și am recitit primele declarații făcute ieri, în presa locală, imediat după numire, de către proaspătul prefect userist Nicușor Ciocan. Probabil încă euforic după aflarea veștii care l-a bucurat și i-a bucurat susținătorii – nu prea mulți, a se vedea rezultalte modeste obținute de plus USR la ultimele alegeri – domnei sale, proaspătul prefect a spus mai multe lucruri decât a făcut-o până în preajma campaniei pentru alegerile locale de anul trecut. Deși este în politică de ceva vreme.

Vreau sa aducem Brăila unde a fost odată”, promite noul prefect, care probabil nu a aflat că, de luni bune, s-a terminat campania electorală. Nu a explicat ce înțelege prin ”odată”. Ne lasă să ghicim. Poate s-a referit la perioada anilor 80, 60, 50 sau cine știe… poate vrea să ne aducă pe la anii 1800 și ceva. Că și atunci cică am trăit bine!

Și ca specialist în zona fondurilor europene, așa cum se recomandă, poate vom afla vreodată câte cereri de finanțare a scris, promite că :”voi face tot ce îmi stă în putință să absorbim cât mai multe fonduri”. Treaba cu putința este discutabilă. Poate ne va spune cum va face ca să își țină promisiunea. După ce va afla ce poate și ce nu poate face un prefect. Da, este adevărat, poate să cheme la discuții primarii și să le recomande să întocmească și să depună cereri de finanțare pentru a putea obține fonduri europene. Mai mult de atât nu poate face! Nu le poate scrie primarilor de comune cereri de finanțare, nu le poate da specialiști care să se ocupe de implementarea proiectelor și, ceea ce este mai important, nu le poate da bani pentru co-finanțarea proiectelor și pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile efectuate. Lipsa banilor la bugetele sărace ale comunelor, de cele mai multe ori, determină cele mai multe primării să nu se aventureze în asemenea proiecte. Nu au bani, domnule prefect! Multe administrații locale apelează la sprijin guvernamental, la finalul fiecărui an, pentru a acoperi cheltuielile multe ale comunității. Probabil că știți aceste lucruri. La fel cum cunoașteți cum și când se face decontarea cheltuielilor efectuate de beneficiari. Vorbiți la Guvern și alocați-le bani de la bugetul de stat într-un fond național special destinat comunităților sărace pentru co-finanțarea proiectelor europene și pe urmă deschideți gura cu folos, domnule prefect!

Ar mai fi fost mai multe lucruri de comentat dar vă rog să ne permiteți să o facem și cu altă ocazie.

Din câte se pare nu aveți de gând să plecați prea curând de la Prefectură. Veți avea timp suficient să cunoașteți lucrurile și să vă faceți cunoscut! Mai bine și mai mult decât a avut la dispoziție predecesorul dumneavoastră de sorginte liberală.

Următoarele alegerile locale sunt abia peste trei ani și jumătate!

Acesta este un pamflet și trebuie citit ca atare!