50 de ani de artă, pentru pictorul Dumitru Ștef Ștefănescu, care a impresionat lumea prin mantia fluidităţii cromatice

Dumitru Ștef Ștefănescu este  artistul care a surprins ca nimeni altul farmecul locurilor natale a surprins atmosfera atemporală, pe care o transcris-o plastic îndeobşte prin culoare închizând-o între ramele pânzelor sale, lăsând acolo întâlnirea nemijlocită cu peisajul rural, sălbatic neordonat prin intervenţia umană.

Artistul s-a născut în orașul dunărean cu salcâmi, Brăila, pe unde au trecut de-a lungul timpului: Hariclea Darclée, Panait Istrati, Ana Aslan, Mihail Sebastián,  Perspessicius, pictorul, graficianul  și caricaturistul  Dumitru Ștef Ștefănescu, absolvent al Liceului teoretic “Nicolae Iorga” din Brăila, al  Institutului de Marină “Mircea cel Bătrân” și al  Facultății  de Navigație din Constanța iar mai târziu al Școlii de Arte plastice “Vespasian Lungu” – secția pictură, la clasa profesorului Mihail Gavrilescu. Dumitru Ștef Șefănescu a privit locul natal și a mângâiat cu ochiul plasticianului lumea satului și tradițiile, vrăjit de frumuseţea sălbatică a locurilor de baştină, cea care l-a călăuzit permanent și a fost și sursa primară a inspiraţiei sale, intrând în urmă cu cinzeci de ani  pe lista personalităților brăilene, urmându-și însă propria sa cale şi desăvârşindu-şi propriul stil independent. Lucrările  lui Dumitru Ștef Ștefănescu sunt adevărate explozii de culoare. Linia fină a picturilor sale ţine permanent în strună exuberanţa trăirii.

Compozițiile ample ale artistului plastic Dumitriu Ștef Ștefănescu reprezintă peisaje și imagini  din  satele  noastre cu un aer melancolic și cu o adâncă măiestrie a grilelor, al luminii de multe ori palidă dinlăuntrul  material al universului. Informațiile receptate și transmise de  acest artist plastic, brăilean, poartă în ele sonorități grave cu efecte  seducătoare asupra privitorilor pentru că picturile sale peisajiste emană o mare sensibilitate  și generozitate intrând în posesia realului lumii noastre exterioare fără a-i știrbi valoarea metaforică.

Ca om de artă consacrat a  obținut medalia de aur DOCTOR HUMORIS CAUZA și a fost răsplătit cu multiple premii naționale și internaționale . Unele lucrări de pictură și caricatură au fost donate de Domnia sa marilor muzee ale lumii.

Dând dovadă în lucrările sale  de o mare libertate de exprimare Dumitru Ștef Ștefănescu  aduce în fața publicului privitor lucrări  cu o imagine clară, de un raționament  translucid ca un spectru de lumină ceea ce face ca  elementele cuprinse în ansamblul imaginii  să fie ușor descifrabile dar fără să închidă ușa sugestiei dată de penelul avizat al Domniei sale. Privindu-i lucrările  rămâi pe gânduri și o melancolie  meditativă  dar nu imprevizibilă  începe să-i răspundă până și celui mai neavizat privitor de artă că rațiunea și inima s-au întâlnit  pentru prima oară în pânzele  acestui artist plastic.

Pentru el, orice fragment de natură este o întrupare a eternității lumii din jur pe care el încerca să o reconstruiască pe pânză. Marele său merit, s-ar putea spune, este acela de a face trecerea, prin concepția sa despre artă pe care a pus-o în practică în lucrările sale, purtând un dialog al culorii, al formelor, al artei cu privitorul. Prin sugestie și culoare pictorul Dumitru Ștef Ștefănescu îi deschide privitorului de artă de calitate o privire spectrală apărută de undeva dintr-o fereastră interioară a sufletului. 

La aniversarea a cinzeci de ani de activitate plastică a distinsului pictor Dumitru Ștef Ștefănescu ne rămâne doar să-i urăm putere de muncă și inspirație, să ne încânte în continuare ochiul și inima cu metaforele plastice ale lucrărilor domniei sale.

                                                      Eugenia Dumitriu

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry