Concurs de proiecte! ”Pe urmele lui Panait Istrati”

Programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Galați, susține financiar, cu suma de 15000 lei, proiectul Pe urmele lui Panait Istrati, inițiativă a Asociației Petunia în parteneriat cu Asociaţia Clubul de Turism PROILAVIA Brăila. Proiectul va fi implementat în perioada noiembrie 2020 – martie 2021.

Proiectul Pe urmele lui Panait Istrati a fost ales pe baza unui concurs de proiecte la care au aplicat în total 22 de ONG-uri și grupuri de inițiative civice din Galați și Brăila, care au înscris propuneri ce au vizat soluționarea unor provocări brăilene, din domeniile mediu și educație. Procesul de selecție a durat aproximativ o lună, la finalul căruia au fost alese 8 inițiative la firul ierbii, care propun soluții clare și participative, pornind de la nevoi bine identificate și ale căror rezultatele au în vedere schimbări pe termen mediu și lung.

Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce privește selecția inițiativelor în care ne implicăm este relevanța pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susține proiecte de impact gândite de la zero de organizații locale, bazate pe informații relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la niște nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de inițiative pe cât de curajoase, pe atât de autentice și că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunitățile din care facem parte – a spus Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl România.

Școala are nevoie să-și educe elevii din punct de vedere civic, pe de o parte prin educaţie cultural – istorică, mergând pe urmele marelui scriitor Panait Istrati, şi pe de altă parte, implicându-i și în activități de ecologizare în jurul comunității în care învață.

Prin colaborare cu Asociaţia Clubul de Turism PROILAVIA Brăila, elevii vor parcurge șapte tururi ghidate în Brăila, pe umele lui Panait Istrati, unde vor descoperi locurile în care a trăit mare scriitor, vor conştientiza că acesta a ajuns o mare personalitate, în ciuda unei origini modeste şi a unui trai plin de lipsuri. Mai mult decât o lecţie cultural-istorică, experienţa aceasta se va transforma pentru elevi într-o lecţie de viaţă, atunci când vor înţelege că se pot identifica cu tânărul Panait Istrati.

Pentru a face cunoscută viața și opera scriitorului Panait Istrati, vom desfășura concursul cu premii Pe urmele lui Panait Istrati unde vom antrena și elevi din școlile gimnaziale, urmând ca acest concurs să se desfășoare anual la nivel județean.

În vederea formării și dezvoltării unui comportament ecoprotectiv, elevii tuturor claselor de a X-a și a XI-a vor desfășura activități practice de tip  Learning by doing și vor distribui flyere cu mesaje de informare și responsabilizare socio-comunitară, în curtea școlii și pe strada Plantelor. Școala joaca un rol major în educația elevilor, de aceea considerăm necesară formarea unei conștiințe ecologice și a unui comportament ecoprotectiv încă de pe băncile școlii.

Cu sprijinul Lidl România și a Fundației Comunitare Galați vom reinventa curtea liceului prin amenajarea unui spațiu de recreere și desfășurare a unor activități outdoor, atât pentru elevii şcolii cât şi pentru elevi din alte şcoli, sau reprezentanţi ai unor instituţii, cu care liceul desfăşoară activităţi în parteneriat.

Fondul pentru un viitor mai bun în comunități ne-a oferit oportunitatea de a aduce în atenţia elevilor noştri şi în cea a comunităţii locale repere valorice şi culturale care să dezvolte atât sentimente de mândrie privind apartenenţa la un loc atât de încărcat de istorie cum este oraşul Brăila, cât şi dorinţa de a-l proteja. Fiecare dintre noi ar trebui să se simtă parte a comunităţii locale, să fie mândru de şcoala şi oraşul său, să iubească şi să protejeze locul din care face parte, iar prin acest proiect aceste lucruri dorim să le insuflăm elevilor noştri  – a spus Gabriela Panait, coordonatorul proiectului.

Detalii despre programul de finanțare implementat pentru Brăila și alte informații referitoare la program se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pe site-ul Liceului Tehnologic Panait Istrati: https://www.ctpanaitistratibr.ro/ și pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/Liceul.Panait.Istrati.

Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 32 de țări din întreaga lume și în prezent operează aproximativ 10.800 de magazine și peste 160 de centre logistice în 29 de țări la nivel mondial. Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.

Asociația Petunia este o organizație de părinți și profesori, non-guvernamentală și non-profit, înfiinţată pentru a întări parteneriatul dintre şcoală şi familiile elevilor. Asociaţia încurajează și stimulează activitățile școlare și extrașcolare organizate de liceul Panait Istrati, asigurând resursele necesare, implicându-i şi responsabilizându-i pe părinţi în luarea deciziilor privind educaţia extracurriculară oferită de şcoală.

Proiectul Pe urmele lui Panait Istrati se desfășoară în parteneriat cu Asociaţia Clubul de Turism PROILAVIA Brăila, asociație cu o vastă experiență în proiecte de mediu, educaţie și turism finanțate prin fonduri naționale și europene, reprezentată de Gabriel Lâlă – ghid naţional acreditat de Ministerul Turismului, care a fondat în anul 2016 tururile ghidate profesioniste în municipiul Brăila. Partenerul nostru crede, ca şi noi, în rolul educaţiei nonformale, în importanţa de a-i învăţa pe tineri despre protejarea mediului şi practicarea unui turism durabil, ecologic şi corect precum şi despre promovarea frumuseţilor şi valorilor locale.

Prin acest proiect vom reinventa curtea şcolii prin amenajarea unui spaţiu de relaxare pentru elevi, vom ecologiza şi înfrumuseţa strada pe care se află liceul, vom cunoaşte mai bine legătura dintre Panait Istrati şi străzile oraşului Brăila, vom merge în comunitate şi vom promova activităţile noastre.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry