Expoziție nouă la Muzeul Brăilei „Carol I”: Raluca Spătaru Iancu. „Oameni, grădini, iconostase”

Muzeul Brăilei „Carol I” are plăcerea să vă invite miercuri, 31 august, începând cu ora 17:00, la vernisajul celei de-a treia expoziții de pictură a artistei Raluca Spătaru Iancu.

„Titlul modest-descriptiv sub care se prezintă expoziția ascunde o miză majoră: nici mai mult, nici mai puțin decât un examen al maturității, contemplat multă vreme cu emoție, temut și amânat. „Oameni, grădini, iconostase” este un bilanț provizoriu dar crucial, căci adunând laolaltă picturile ultimilor ani – ani de reflecție și de cumpănire a propriilor puteri –, dă măsura unei schimbări de atitudine din ce în ce mai sesizabile după 2017, dar dificil, până acum, de evaluat în toate implicațiile ei.

Expoziția marchează o reorientare a atenției dinspre oniric și jucăuș (dinspre formele interne ale sensibilității, traduse în imagini abstracte) înspre reprezentațional, înspre forme și prezențe reale, de natură să angajeze un nou simț al responsabilității.

Neîndoielnic, resortul acestor incursiuni în figurativ este unul adânc personal – sunt, toate, teme foarte apropiate: portretele unor intimi, locuri dragi, peisaje familliare, obiecte încărcate afectiv. În același timp, el situează demersul Ralucăi în siajul modelului cultural și spiritual inaugurat în pictura românească de Grupul Prolog” (Alina-Ruxandra Mircea, șef Secția „Artă”).

Raluca Spătaru Iancu (n. 1977, Brăila) a absolvit Facultatea de Arte Decorative şi Design, secţia Artă Monumentală, în 2003, şi un Masterat în Arte Vizuale în 2005, ambele la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Deși atașată în principal de pictură (Raluca este, înante de toate, o coloristă), practica sa artistică a inclus, ocazional, animaţie, ilustrație de carte, ceramică, land art și, recent, poezie.

Expoziția „Oameni, grădini, iconostase” va putea fi vizitată la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3, intrarea prin Calea Galați) de miercuri până duminică, inclusiv, între 31 august și 29 septembrie 2022.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry