Informare preventivă a minorilor! Polițiștii le-au oferit recomandări elevilor din mediul rural!

Ieri, 4 mai, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Compartimentul Analiza şi Prevenirea Criminalităţii şi Serviciul Rutier s-au aflat în mijlocul elevilor de la Școlile Gimnaziale din localitățile Chiscani, Tichilești și Gropeni, cărora le-au oferit recomandări pentru siguranța personală.

Demersul polițiștilor a urmărit creşterea gradului de informare a copiilor cu privire la măsurile elementare de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte pentru nu fi implicați în evenimente negative la şcoală, pe stradă, acasă sau în mediul online, temele abordate în cadrul activităților fiind adaptate în funcție de vârsta beneficiarilor.

Astfel, cei mai mici dintre elevi au învățat despre regulile de circulaţie, marcajele şi semnele rutiere pe care trebuie să le cunoască şi să le respecte, în calitate de pietoni sau pasageri în autovehicule, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere.

În plus, elevii de clasa I de la Școala Gimnazială Tichilești înscriși în Programul educativ ”Școala Siguranței Tedi”, derulat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi compania Maspex România, au primit recomandări privind relaționarea cu colegii, prietenii dar și cu necunoscuții, pentru prevenirea implicării în evenimente negative pe perioada cât sunt singuri acasă, dar și pentru utilizarea în siguranță a internetului.

Pentru o mai bună înţelegere şi însuşire a mesajului preventiv, explicaţiile au fost urmate de aplicaţii practice în aer liber, la laboratorul mobil de educație rutieră, distribuit anul acesta Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, în cadrul Proiectului “Educație rutieră – modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”, implementat de Poliția Română. Copiii au verificat însușirea informațiilor primite prin intermediul unor fișe de lucru tematice și au exersat împreună cu polițiștii rutieri deplasarea corectă pe drumurile publice, traversarea acestora și respectarea marcajelor și a indicatoarelor rutiere.

În discuțiile cu elevii de gimnaziu, polițiștii din cadrul compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au abordat tema prevenirii și gestionării corecte a agresiunilor de natură sexuală, acest demers înscriindu-se în Campania națională “Atingeri nedorite”, derulată de Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Adolescenții au aflat care sunt tipurile de abuzuri sexuale la care ar putea fi supuși pe stradă, la școală, la petreceri, în locuințele prietenilor, în mediul online sau chiar acasă la ei, că victime pot fi deopotrivă fetele și băieții, indiferent de vârstă, că aceste agresiuni pot lăsa urme pentru foarte mult timp și cum trebuie să procedeze pentru a nu deveni victime, atât în viața reală cât și pe internet.

Totodată, s-a discutat despre importanța raportării cât mai rapide a abuzurilor, despre resursele pe care minorii au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată, în acest sens fiind promovată și linia europeană de asistenţă pentru copii  – 116111, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului.

Activitățile preventive din cadrul acestei campanii vor continua până la sfărșitul acestei luni, iar cele din Programul „Școala Siguranței Tedi” până la finalul anului școlar, în cadrul acestora urmând a fi abordată în mod deosebit tema siguranței în vacanță a copiilor.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry