Inițiativa civică „Cartierul Hipodrom” inițiază un proiect educațional alături de Școala Gimnazială Mihai Eminescu

Proiectul „Punctul CET – spațiu educațional alternativ” face parte din cele opt echipe câștigătoare a concursului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Galați. Inițiativa civică „Hipodrom Brăila”, alături de Școala Gimnazială Mihai Eminescu vor beneficia de suma de Suma câștigată este de 45.000 lei. Demersul face parte din programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” – o inițiativă coordonată de Federația Fundațiile Comunitare din România, finanțată de Lidl cu o sumă totală de 1.430.000 lei și implementată prin fundațiile comunitare din 6 orașe. În Brăila, cele 8 proiecte finanțate prin program sunt gestionate de Fundaţia Comunitară Galați.

La începutul anului 2020 un grup format din foști și actuali locuitori ai Brăilei a inițiat un proiect de cercetare și regenerare urbană în cartierul Hipodrom. Acum, cu ajutorul Fundației Comunitare Galați, echipa își dorește să îmbogățească oferta educațională a școlii și să reintroducă în circuitul urban unul dintre iconicele puncte CET, prin transformarea sa în spațiu educațional alternativ. Primii pași se vor concretiza printr-un program de activități extracuriculare axate pe noile tehnologii ce va fi implementat în primă instanță în spațiul actual al școlii. Așadar, în următoarele luni un grup de elevi va fi implicat în:

  • Utilizarea ochelarilor VR și a soft-urilor dedicate pentru a stimula abilitățile elevilor în raport cu gândirea critică, vizualizare și orientare în spațiu;
  • Descoperirea în spațiul virtual al fenomenelor din sfera fizicii și a biologiei;
  • Familiarizarea cu procesul de imprimare 3D și posibilitățile sale în domeniul roboticii.

Toate activitățile se vor desfășura în perioada octombrie 2020 – martie 2021 în cadrul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu, Brăila.

Pentru noi, un criteriu fundamental în ceea ce privește selecția inițiativelor în care ne implicăm este relevanța pentru contextul local. De aceea, ne bucurăm că putem susține proiecte de impact gândite de la zero de organizații locale, bazate pe informații relevante de la firul ierbii, pentru comunitatea din care fac parte, pornind de la niște nevoi foarte bine identificate. Ne bucurăm că putem sprijini astfel de inițiative pe cât de curajoase, pe atât de autentice și că putem contribui astfel la un viitor mai bun pentru comunitățile din care facem parte – a spus Cristina Hanganu, Director Comunicare & CSR, Lidl România.

Încă de la începutul cercetării noastre ne-am dat seama că Școala Mihai Eminescu poate să joace un rol important în regenerarea cartierului. Astfel relația de colaborare s-a conturat firesc, acest proiect fiind primul dintr-o serie de activități pe care le plănuim în continuare. Inițierea unui program dedicat spațiului virtual este o consecință a oportunităților oferite de noul spațiu dar și a nevoilor actuale ale școlii” – a spus Cristi Bădescu, coordonatorul inițiativei „Cartierul Hipodrom”.

Proiectul a fost evaluat dintr-un juriu format din 5 specialiști cu expertiză în domeniile de educație, planificare urbană și arhitectură, evaluare și finanțări de proiecte naționale și internaționale, comunicare și PR, antreprenoriat și start-up, arii protejate și protecția mediului, CSR și dezvoltare organizațională și mobilizare comunitară. Propunerile au fost evaluate pe baza criteriilor menționate în ghidul de aplicare de pe site-ul proiectului: impact, coerență, claritate, eficiența alocării de resurse, capacitatea de mobilizare a comunității și alte aspecte relevante detaliate în documentul la care au avut acces aplicanții. Detalii despre programul de finanțare implementat pentru Brăila și alte materiale referitoare la program se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pe canalele de comunicare ale Fundației Comunitare Galați.

Inițiativa Civică „Cartierul Hipodrom” a luat naștere la începutul anului 2020. Pe parcursul anului aceasta a întreprins activități de cercetare în domeniul arhitecturii, antropologiei și spațiului verde. Acestea au ca scop identificarea de probleme actuale, oportunități și soluții în dezvoltarea ulterioară a cartierului.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry