“Lumina din lumina” in Holul Monumental al Teatrului ”Maria Filotti”
Vernisajul a inceput astazi la ora 12:30, iar programul de vizitare este zilinic, in perioada 13 – 15 aprilie, in intervalul orar 9.00- 16.00. Au participat cu icoane, oua incondeiate si flori, elevi ai Liceului de Arte “Hariclea Darclée” si ai Centrului de Creatie.
“Observam cu mare bucurie cum, la momente de sarbatoare, suntem uniti. Astazi am fost uniti la Biserica, in institutii de cultura. Brailenii au venit pentru a planta 650 de pomi, de salcami, pentru a ne aduce aminte de opera lui Mihail Sebastian, <Braila, orasul cu salcami>, ca noi astazi sa lasam o urma, ca peste sute de ani sa se vorbeasca despre aceasta zi”, a declarat primarul Marian Dragomir, in deschiderea vernisajului.
Festivitatile au continuat cu vizionarea filmului documentar „Preotii romani – Jertfa si Rugaciune pentru Unire”. Pelicula reuneste marturii, date istorice si interviruri in legatura cu rolul clericilor in timpul Primului Razboi Mondial.
Constituiti in cadrul Serviciului Preotesc, celula care a functionat pe langa Marele Cartier General al Armatei Romane, preotii care s-au implicat nemijlocit in efortul de razboi le-au insuflat ostasilor increderea si speranta victoriei finale. Fara exceptie, in prima linie sau in zonele de organizare, au savarsit fapte eroice, multi dintre ei cazand in focul confruntarilor. Alaturi de participarea efectiva in teatrele de operatiuni, preotii romani ortodocsi au derulat activitati sociale, spirituale si umanitare in spatele frontului. In zona ocupata sau in Moldova, preotii au edificat camine, cantine si orfelinate, aducandu-si contributia atat la intrajutorarea victimelor directe sau colaterale ale razboiului cat si la insufletirea armatei si populatiei civile deopotriva. Toate manastirile din Moldova au fost transformate in spitale de campanie, in vreme ce multi dintre calugarii si calugaritele ortodoxe au s-au implicat in efortul de razboi intrand in randul infirmierilor. Memoriile scrise de preotii care au luat parte la inclestari, corespondenta purtata intre ei si factorii politici sau militari dezvaluie o implicare fara precedent a Bisericii in ecuatia Marelui Razboi. Prin toate elementele sale, Biserica a sustinut efortul de razboi, mobilizand si imbartatand neintrerupt trupele, ca mai apoi sa se implice activ in procesul de unificare a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat.