Personalități grecești în istoria românilor

Uniunea Elenă din România, Comunitatea Elenă Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila, Teatrul „Maria Filotti” Brăila și Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversității Culturale vă invită să vizitați expoziția „Personalități grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din antichitate până în zilele noastre” – deschisă, în perioada 10 decembrie 2021 – 10 ianuarie 2022, la Teatrul „Maria Filotti” Brăila (str. Mihai Eminescu, nr. 2) și Muzeul Brăilei „Carol I” – Centrul Diversității Culturale (Piața Traian, nr. 3). Vernisajul va avea loc vineri, 10 decembrie 2021, la ora 12.30.

Organizată de Uniunea Elenă din România sub egida Ambasadei Greciei la București, la iniţiativa Asociaţiei Culturale a Grecilor din România „NOSTOS”, expoziția itinerantă face parte dintr-o amplă suită de manifestări menite să celebreze împlinirea a 200 de ani de la Revoluția greacă, eveniment care a avut ca finalitate crearea și recunoașterea statului grec independent modern.

La realizarea expoziției au colaborat: Uniunea Elenă din România, Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, Departamentul de Studii Neoelene al Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Fundația Culturală Greacă, Școala Greacă din București „ATENA”, Asociația Prietenilor Bisericii Elene din București, Asociația Culturală „Arcadia”, Asociația Culturală „Protagoras” și Biroul Organizației Elene pentru Turism.

Creionând portretele unor eleni care au jucat un rol, uneori episodic, alteori marcant, în istoria noastră, expoziția constituie o istorie secvențială a elenismului din România. În aceste portrete, vizitatorii îi vor regăsi pe Alexandru Macedon sau Apolodor din Damasc, dar și personalități care au fost în mod direct conectate cu orașul Brăila, precum Andreas Embiricos, Iannis Xenakis, Jean Moscopol. Printre elenii de seamă care au marcat istoria românilor, este amintită Regina Elena, mama Regelui Mihai, fiica Regelui Constantin I al Greciei.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry