ȘEZĂTOAREA MĂRȚIȘORULUI | Un simbol al dragostei și al prieteniei, un semn de apreciere și respect

Consiliul Judeţean Brăila prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Brăila si Primăria Municipiului Brăila organizează în data de 27 februarie 2024, Șezătoarea mărțișorului, cu participarea absolvenților cursului de Țesător manual, curs organizat de CJCPCT Brăila în anul 2023, respectiv Satnoianu Tanase Gabriela, Purcăreață Liliana, Spiridon Viorica, Spiridon Florin, Geanina Matei si Morân Lucia-Mariana.

În cadrul acestei șezători tematice, invitații speciali ne vor vorbi despre Mărțișor, un simbol al dragostei si al prieteniei, un semn de apreciere si respect. Vom afla astfel de unde vine martisorul, de ce este roșu și alb, de ce dăruim, de ce purtăm Mărțișoare, despre semnificația și importanța sărbătoririi acestuia dar și legătura strânsă și continuă a trecutului cu prezentul și cu acest simbol nemuritor.

Totodată cei prezenți la șezătoare vor realiza mărțișoare românești, tradiționale cu împletituri din sfoara (alb/roșu), simbol nobil și frumos, prin care ne exprimăm urările de sănătate și belșug, pace și prietenie.

Tradiţia Mărţişorului a fost inclusă în anul 2017, în lista patrimoniului imaterial UNESCO, în urma solicitării iniţiate de România, Macedonia, Bulgaria, Grecia şi Republica Moldova, ţări în care există această sărbătoare străveche. Mărţişorul şi ziua de 1 martie reprezintă repere însemnate ale spiritualităţii româneşti, oferind, an de an, prilejul de a marca şi sărbători o tradiţie străveche, foarte îndrăgită.

Evenimentul Șezătoarea mărțișorului se va desfășura începând cu ora 14:30, în Sala ProArte a CJCPCT Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry