Ce riscă șoferii aflați sub influența alcoolului, a substanțelor psihoactive sau care nu dețin permis, în cazul unor accidente mortale?

Persoana care conduce un autovehicul sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și comite un accident de circulație soldat cu decesul victimei, va fi condamnată la închisoare cu executare.

Recent, Codul Penal a fost modificat, fiind eliminată posibilitatea condamnării cu suspendarea executării pedepsei în astfel de cazuri. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 213/2003 (cunoscută drept ”Legea Anastasia”), nu mai poate fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârșită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere valabil sau a conducerii unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.

Dincolo de conștientizarea urmărilor pe care astfel de comportamente le pot avea, fiecare dintre noi poate contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră atât prin conduita proprie, cât și prin a transmite către apropiați informațiile referitoare la consecințele legale și pericolele consumului de alcool și droguri.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry