Ce trebuie sa stii, daca te deplasezi cu caruta pe drumurile publice
In mediul rural, o categorie importanta de participanti la trafic o constituie conducatorii de atelaje. Acestia, pe fondul nepasarii fata de regulile pe care ar trebui sa le respecte atunci cand circula pe drumurile publice si, deseori, al consumului de bauturi alcoolice, ajung sa fie implicati in accidente rutiere grave.
Cel mai recent caz inregistrat este al unui barbat de 47 de ani din comuna Tufesti care, in data de 07.07.2018, aflandu-se sub influenta alcoolului, a condus o caruta si a produs vatamarea corporala a unui batran de 74 de ani, aflat si el in vehicul. Batranul ranit statea deasupra balotilor de paie cu care era incarcata caruta, iar la intrarea pe un drum judetean de pe un drum de pamant, din cauza balansarii incarcaturii, a cazut pe carosabil, suferind fracturi.
Ce trebuie sa stie conducatorii de atelaje:
– ca sunt interzise accesul si deplasarea vehiculelor cu tractiune animala, pe drumurile nationale, in municipii si pe drumurile la inceputul carora exista indicatoare de interzicere a accesului.
– ca, pe drumurile pe care le este permis accesul, vehiculele cu tractiune animala trebuie sa fie conduse pe acostament sau, in lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea din dreapta a partii carosabile.
– ca atelajul trebuie sa fie dotat cu: doua dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare alba, in fata si doua dispozitive fluorescent-reflectorizante de culoare rosie in spate, montate cat mai aproape de marginile exterioare ale vehiculului.
– ca, pentru a fi observat pe timpul noptii, atunci cand ploua torential, ninge abundent sau este ceata densa ori in alte conditii meteorologice care reduc vizibilitatea, vehiculul cu tractiune animala trebuie sa fie dotat in plus, in partea laterala stanga, cu cel putin o lumina de culoare alba sau galbena, situata mai sus de nivelul rotilor.
– ca trebuie sa aplice pe harnasamentul animalului tragator materiale reflectorizante pentru ca acesta sa fie vazut cu usurinta de catre ceilalti participanti la trafic;
– ca trebuie sa aiba montate placutele cu numarul de inregistrare in locuri unde sunt in permanenta vizibile, una pe partea stanga si una la partea din spate a vehiculului.
Care sunt obligatiile carutasului:
– sa aiba asupra sa actul de identitate, certificatul de inregistrare, iar pe vehicul montate placutele cu numarul de inregistrare;
– sa nu conduca vehiculul cand se afla sub influenta alcoolului, a produselor sau substantelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– sa conduca animalele astfel incat acestea sa nu constituie un pericol pentru el si ceilalti participanti la trafic;
– de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa, sa nu circule pe drumurile publice fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante si fara ca vehiculul sa aiba in partea din fata un dispozitiv cu lumina alba sau galbena, iar in partea din spate un dispozitiv cu lumina rosie, amplasate pe partea laterala stanga;
– sa semnalizeze schimbarea directiei de mers cu bratul si sa se asigure ca din fata sau din spate nu circula vehicule carora le poate pune in pericol siguranta deplasarii;
– sa nu opreasca sau sa stationeze pe partea carosabila a drumului public;
– pe timpul opririi sau stationarii pe acostament ori in afara partii carosabile, sa lege animalele astfel incat acestea sa nu poata intra pe partea carosabila;
– sa nu patrunda pe drumurile modernizate sau pietruite cu rotile vehiculului murdare de noroi;
– sa nu transporte in vehicul persoane care stau in picioare.
Pentru incalcarea de catre carutasi a normelor stabilite pentru circulatia pe drumurile publice sanctiunea este amenda de la 1305 la 2900 lei. Mai mult decat atat, daca in urma nerespectarii acestor norme, o persoana a fost ranita, carutasul va raspunde pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, riscand, in functie de gravitatea ranilor suferite de victima, pedeapsa cu inchisoarea de pana la 3 ani sau amenda.
Insa, cel mai important lucru este constientizarea de catre conducatorii de atelaje a faptului ca nerespectarea acestor reguli ii expune la riscul de a fi accidentati grav si chiar de a-si pierde viata.
O serie de masuri de precautie trebuie sa isi ia si pasagerii din vehiculele cu tractiune animala. Acestia nu trebuie sa urce intr-un astfel de atelaj in situatia in care conducatorul a consumat bauturi alcoolice, sa nu stea in picioare sau deasupra incarcaturii si sa coboare daca se simt in pericol datorita modului in care carutasul conduce animalele.