12 lucruri pe care nu le stiai despre Codul Administrativ! Deputatii au trecut legea!

12 lucruri pe care nu le stiai despre Codul Administrativ! Deputatii au trecut legea!

 

Camera Deputatilor a votat cu 175 de voturi “pentru” Codul, care se presupune ca ar veni in ajutorul administratiilor locale, in relatia cu cetatenii.

 

 

  1. Politizarea institutiei prefectului

In prezent, prefectii si subprefectii au calitatea de inalt functionar public. Prin aplicarea noii reglementari, prefectul si subprefectul pot fi membrii ai unor partide politice, dat fiind faptul ca ei sunt reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, iar Guvernul este o autoritate piblica, care are are o structura politica. Noul statu al prefectului si subprefectului IMPUNE si JUSTIFICA desfiintarea functiilor publice de prefect si subprefect.

  1. Incetarea mandatului unui consilier dupa 3 absente nemotivate

Consiliul Local poate fi dizolvat daca membrii nu se intrunesc pe o perioada de 4 luni consecutiv, fie nu adopta nicio hotarare in 3 din 4 sedinte.  Un consilier isi poate pierde mandatul daca lipseste nemotivat la 3 sedinte consecutive.

  1. Conflictul de interese – incetarea de drept a mandatului

Un ales local care se afla in conflict de interese va fi sanctionat, iar mandatul lui va inceta.

  1. Persoanele juridice de drept public vor avea optiunea de a incheia un contract de comodat in conditiile Codului Civil sau de a emite un act administrativ de dare in administrare in conditiile Codului Administrativ

       5. Crearea sistemului national de evidenta a ocuparii in sectorul public

In momentul de fata nu sunt inventariate functiile de parlamentari, alesi locali, secretari de stat si subsecretari de stat, alte functii de demnitate publica, precum si alte categorii de personal platite din fonduri publice.

  1. Concurs national pentru ocuparea functiilor din administratia publica

Introducerea unui concurs national, ca etapa initiala, derulat in sistem pilot, in perioada 2018-2019, pentru functiile publice de debutant si cele aferente categoriei inaltilor functionari publici.

  1. Eliminarea restrictiei de 150 de posturi pentru infiintarea unui post de director general in administratia publica locala

      8. Introducerea cadrelor de competenta

Obligativitatea formarii profesionale ca si conditie la promovarea functionarilor publici

  1. Pentru prima data in Romania- Reglementarea unui cadru general privind serviciile publice

Clasificarea serviciilor, reglementarea obligatiei de serviciu public, delimitarea lor in interes economic,

  1. Eliminirea pragului de 20%

Pentru folosirea limbii materne a minoritatilor nationale in prefecturi, primarii, consilii judetene si locale, dar si montarea de placutele bilingve.

  1. Pensii speciale ale alesilor locali

Pensii care, la incetarea mandatului alesilor, vor fi suportate din bugetul de stat.

  1. Alesii locali pot fi persoane fizice autorizate

Modificarea le permite alesilor locali sa poata fi persoane fizice autorizate (PFA) sau „persoane care exploateaza o intreprindere individuala sau o intreprindere familiala”.

 

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry