Ziua Pompierilor din România a fost marcată și la Brăila!

Anul acesta se împlinesc 175 ani de la memorabila Bătălie din Dealu Spirii, în care 166 ostaşi pompieri, conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, au luptat eroic împotriva celor aproape 6.000 soldaţi ai oştirii otomane.

Pentru a cinsti solemnitatea acestei zile, miercuri, 13 septembrie, începând cu ora 09:00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea”al județului Brăila din bulevardul Dorobanților 468, a avut loc o ceremonie militară și o slujbă religioasă.

Pentru profesionalism şi rezultate deosebite obţinute în activitate au fost avansați în gradul următor înaintea împlinirii termenului minim în grad trei ofițeri și trei subofițeri. Deasemenea pentru rezultate deosebite în activitate au fost citați prin  ordin de zi pe unitate 65 ofițeri, maiștri militari, subofițeri și soldați profesioniști.

Cu același prilej, între orele 10:00 – 14:00, porțile inspectoratului au fost deschise, pompierii brăileni pregătind pentru cei în slujba cărora se află, o serie de activități specifice armei nobile pe care o reprezintă. Cu această ocazie au fost organizate puncte de informare preventivă unde s-au distribuit materiale cu recomandări specifice, iar vizitatorii au putut viziona tehnica din dotarea subunităților de intervenție, au fost informaţi despre riscurile specifice județului nostru şi modul de comportare în diferite situaţii de urgenţă.

La Cimitirul Sfântul Constantin din Brăila a fost depusă o coroană la mormântul eroului pompier locotenent major post mortem Ioan Martac și flori la mormintele foștilor colegi pompieri plecați spre cele veșnice. Dumnezeu să-i odihnească!


Ioan Martac s-a născut pe 23 martie 1939, în localitatea Mărașu din județul Brăila. A absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi – arma pompieri în anul 1962 și a primit repartiție în cursul aceluiași an la Secția I din Compania de Pompieri Bârlad, în funcția de comandant.

La un an după numirea sa în funcția de comandant al Secției I, pe 23 iunie 1963 izbucnește un incendiu la depozitul Sanepid, în care se aflau produse inflamabile (butoaie de detexan, benzină și petrol). Exploziile au transformat butoaiele metalice în adevărate proiectile și aruncătoare de flăcări și gaze toxice.

Casa Copilului, care se afla în imediata vecinătate, era sub amenințarea iminentă a flăcărilor. Pompierii au reușit evacuarea în siguranță a 43 de copii. Operațiunile de salvare a copiilor și de stingere a incendiului erau conduse în acea zonă de locotenentul major Ioan Martac.

Din cauză că temperaturile din centrul focarului erau extrem de ridicate, un fir electric de înaltă tensiune care traversa spațiul de deasupra flăcărilor s-a rupt și a căzut la pământ. Firul electric a căzut chiar lângă locotenentul Ioan Martac, doborându-l.

Aflat în apropiere și văzând ce se întâmplă, caporalul Victor Ivașcu a incercat să-l salveze pe locotenentul Ioan Martac, însă a fost electrocutat și el. Cei doi au fost transportați la spital însă în ciuda îngrijirilor medicale, nu au mai putut fi salvați.

Ca o recunoaștere a faptei sale eroice în anul 1995, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de atestare documentară a pompierilor brăileni, la propunerea comenzii Grupului de Pompieri „Dunărea” al judeţului Brăila, Consiliul Local municipal a hotărât conferirea titlului de “Cetăţean de Onoare”, post-mortem, locotenentului major de pompieri Ioan Martac, fiu al meleagurilor brăilene.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry