INTERVIU! Managerul Spitalului Județean, Delia Râșnoveanu: ”Încercăm să atragem medici tineri prin programul de formare de specialiști și prin oferta de cazare cu sprijinul Consiliului Județean”

1. În ciuda investițiilor făcute aici, Spitalul Județean a fost și probabil va mai fi hulit pentru actul medical. Majoritatea pacienților se plâng de lipsa de empatie și compasiune care vine de cele mai multe eori din partea astistentelor medicale. Ce le recomandați pacienților în astfel de cazuri?

Spitalul Județean de Urgență Brăila este o unitate sanitară cu peste 2000 de salariați. Este foarte greu să gestionezi activitatea fiecăruia. Nu există pădure fără uscături. Sunt momente în care stresul își spune cuvântul, dar sper ca în majoritatea cazurilor comportamentul personalului este corespunzător. E greu să gestionezi situații la limita dintre viață și moarte și să rămâi calm și optimist. E greu să faci față agresiunilor verbale și uneori fizice și să îți păstrezi calmul.

Dar eu sunt o persoană optimistă și sper că se pot îndepărta unele comportamente. Recomand pacienților să fie calmi, să ceară explicații pe care trebuie să le primească. Dacă există devieri de la comportamentul normal, acestea trebuie sesizate în scris pentru a putea lua măsuri țintite. După o perioadă lungă de stres personalul este în mare parte epuizat și poate face greșeli. Dacă acestea sunt sesizate, pot fi îndepărtate. Fără atenționări din partea pacienților nu putem corecta atitudini necorespunzătoare.

2. Ați câștigat concursul pentru un nou mandat la conducerea Spitalului Județean Brăila. A fost dificil, ținând cont de faptul că opoziția locală v-a criticat constant pe parcursul mandatului trecut?

Oricine deține funcția de manager la SJU Brăila este o țintă pentru reclamații și critici. Unitatea sanitară este ca o uzină cu foarte multe secții și sectoare de activitate care interacționează permanent. Pot apărea disfuncționalități oriunde și oricând. Rolul managerului este de a stabili prioritățile și de a rezolva deficiențele majore. Asigurarea unui act medical de calitate trebuie să rămână o prioritate pentru manager.

3. Ce planuri aveți în perioada următoare pentru Spitalul Județean? Investiții, achiziții, personal?

În funcție de bugetul aprobat se pot face multe investiții în lucrări și dotări. Trebuie modernizată infrastructura pentru ca spitalul să poate funcționa, trebuie reorganizate spațiile de spitalizare ca să corespundă cerințelor europene. Sunt planificate investiții de infrastructură, cazare, climatizare, dotări cu aparatură medicală și nemedicală. Problema principală o reprezintă personalul de specialitate. Încercăm să atragem medici tineri prin programul de formare de specialiști (suntem spital acreditat pentru formare de rezidenți) și prin oferta de cazare cu sprijinul Consiliului Județean. Avem secții cu dotări excepționale care pot atrage medici. Suntem deschiși colaborării cu alte unități sanitare sau cu medici de diferite specialități prin contracte individuale. Sperăm să avem medici care să dorească să vină la SJU Brăila și personal sanitar pregătit să facă față provocărilor actuale.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry