Contrar aparentelor, numele de Marius nu are nicio legatura cu Sfanta Maria!

Contrar aparentelor, numele de Marius nu are nicio legatura cu Sfanta Maria!

 

 

Numele Maria provine din ebraica si inseamna cea iubita, cea indragita.

In aramaica, Maryam inseamna „doamna”, „stapana”. Dupa Fericitul Ieronim, in ebraica, numele s-ar compune din mar, ce inseamna „picatura” plus yam ce inseamna „mare”, deci „picatura de apa de mare”. Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea draga”, „cea iubita”.

Alte nume care se sarbatoresc la 15 august sunt:  Mari, Meri, Marioara, Mariuta, Marita, Mara, Mariana, Ana Maria, Marilena, Marina, Marinela, Marita, Marusia, Mariuca, Maricica, Mia, Mimi, Mioara, Marian, Marin, Marinel.

Unele persoane sarbatoresc numele Marius cu ocazia Sfintei Maria, altele nu. Unii zic ca “Marius” este un derivat din Maria, altii ca nu are nici o legatura si ca vine de fapt de la zeul Mars si asta face din ei adevarati razboinici.

Raspandit in aproape toata Europa, dar mai ales in Italia, Franta, Spania si Portugalia, numele de Marius reproduce vechiul nume gentilic roman – Marius.

Acest nume a devenit celebru in epoca republicana datorita lui Caius Marius, un vestit om de stat si comandat militar. Incercand sa lamureasca pe deplin originea si semnificatia acestui nume, cercetatorii au ajuns la concluzia ca el se apropie de cuvantul etrusc “maru”, care era numele unei functii si care initial a avut intelesul de “om, individ”.

Exista pareri care sustin ca el ar putea fi apropiat si de radicalul indo-european “mer mor”, cu intelesul de “barbat tanar, femeie tanara”, care se intalneste si in limba latina “maritus” (“casatorit, sot”, de la verbul “marito” – “a se casatori”).

Contrar aparentelor, numele de Marius nu are nicio legatura cu binecunoscutul nume de Maria, asa cum gresit se crede.

Acest nume nu isi datoreaza recunoasterea datorita influentei crestine, ci mai ales datorita faptului ca a fost reluat direct din istoria romana in epoca Renasterii si a devenit rapid foarte utilizat in perioada revolutiilor democratice burgheze (mai ales din Franta).

 

 

vivacredit.ro

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry