VIDEO | Malasolca, reţeta cu peşte a lipovenilor, preferata lui Ivan Patzaichin!

Malasolca a fost mâncarea de suflet a lui Ivan Patzaichin, preparatul din copilăria sa petrecută la Mila 23, după cum mărturisea fostul campion. De altfel, preparatul se regăsea în meniul restaurantului său din Bucureşti, alături de alte mâncăruri tradiţionale ale lipovenilor: picancă, storceag şi scordolea.

Ivan Patzaichin s-a stins din viață la data de 5 septembrie 2021 la spitalul Elias din București, după ce a pierdut lupta necruțătoare cu cancerul.

Ca multe alte preparate din lumea întreagă şi mâncărurile lipoveneşti s-au născut din ceea ce oferea natura. Evident, era bogăţie de peşte. Însă localnicii, majoritatea pescari, primeau puţin peşte din captura zilei, mai ales în anii comunismului, când erau obligaţi să îndeplinească planul şi să predea aproape totul la cherhanale.

Pe lângă peşte, mai aveau la dispoziţie pentru mâncare câteva legume cultivate în grădini, iar de multe ori masa se prepara seara, într-un ceaun uriaş, pentru toată familia. Malasolca este unul dintre aceste preparate, foarte simplu, dar extraordinar de gustos, perfect pentru o zi de post cu dezlegare la peşte.

Deşi există variante cu peşte proaspăt sau chiar congelat, la origine, malasolca se prepară doar cu peşte sărat şi uscat la vânt. Este un preparat săţios, pentru toată familia, mai ales în zilele friguroase de iarnă din Delta Dunării.

„Malasolca e cea mai duioasă şi mai puternică amintire a mea din Deltă. Fiertura de peşte sărat mi-a alinat foamea, mi-a devenit, prin timp, un fel de însoţitor al unui tablou dur, mirosul ei se conjugă cu gerul, vântul aspru şi pustietatea Deltei, când singurul prieten ţi-e o ciorbă sau o găteală caldă“

,mărturisea şi Radu Anton Roman.

Cel mai bun peşte pentru acest fel de mâncare este ştiuca sărată şi zvântată (nu foarte tare uscată), dar se prepară şi din alte specii (caras, crap, biban).

Iată cum se prepară malasolca

Ingrediente:

  • 1 peşte întreg, sărat şi uscat (1,5 kg);
  • 1,5 kg cartoţi medii;
  • 2-3 morcovi;
  • opţional oţet sau hrean în oţet;
  • 1 căpăţână de usturoi;
  • 100 ml ulei de floarea soarelui.

“Ştiuca se pune seara la desărat. A doua zi se jupoaie, iar carnea se pune la fiert, împreună cu cartofii curăţaţi şi tăiaţi în sferturi. Usturoiul se toacă şi se freacă cu ulei într-un sarmuzac moale. Se scoate peştele şi cartofii din oală, se scurg bine. Se servește pe platou, peştele în mijloc, stropit cu sarmuzac, cartofii împrejur, o stacană de vin ţărănesc, roşu şi gros”

,scria Radu Anton Roman în cartea sa.
Se mănâncă doar cu mâna

“Malasolca. să știți de la mine, se mănâncă numai cu mâna, nu cu tacâmuri fandosite de oraș. Tataia Stepan ne certă dacă ne vedea cu furculița. Cu mâna se mănâncă, să simți textura peștelui, să-l rupi, să-i alegi oasele. Că asta-i mâncare de pescari simpli, nu de boieri de la oraș care vor peștele fără oase”

,scrie deja cunoscuta bloggeriţă pe Culinar – Gina Bradea.

Modul de preparare, pas cu pas, mai jos, prezentat de Gina Bradea:

Această rețetă o regăsiți și pe DC News!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry