Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, în calitate de beneficiar, va realiza activități de formare în cadrul proiectului aferent realizării Investiției nr. 16 – Program de formare de competențe digitale avansate pentru funcționarii publici din Planul Național de Redresare și Reziliență, ținta nr. 185 – Funcționari publici care au urmat un curs de formare digitală, Componenta C7 – Transformare digitală.
Obiectivul proiectului este dezvoltarea competențelor digitale avansate ale funcționarilor publici, cu scopul de a sprijini digitalizarea serviciilor publice prin îmbunătățirea disponibilității forței de muncă calificate pentru operațiunile interne. Valoarea totală a proiectului este de 20.000.000 EURO, exclusiv TVA. Perioada de implementare a proiectului: 13 iulie 2022 – 30 iunie 2026.
Proiectul are în vedere organizarea de cursuri gratuite de formare pentru dobândirea de competențe digitale pentru 32.500 de funcționari publici, la nivel național, din mediul urban și rural, astfel:
- pentru 30.000 de funcționari publici, indiferent de nivelul funcției, cursuri de formare pentru dobândirea de competențe digitale avansate;
- pentru 2.500 de funcționari publici de conducere, cursuri de formare în domeniul leadership și managementul talentelor în contextul noilor tehnologii și al transformării digitale.
La aceste activități se adaugă elaborarea unei analize de impact al formării asupra activităților specifice derulate, dezvoltarea de parteneriate, dar și organizarea unor evenimente, cu rolul de a susține sesiunile de formare pentru dezvoltarea competentelor digitale avansate ale funcționarilor publici.
Sesiunile de formare dedicate funcționarilor publici de conducere vor începe în a doua parte a lunii februarie 2024. Acestea au o durată de 40 de ore și vor fi susținute atât în format fizic, cât și în format hibrid.
Sesiunile de formare pentru dobândirea de competențe digitale avansate sunt previzionate să înceapă în luna mai 2024 și includ pachete de formare generală în contextul digitalizării administrației publice și pachete specializate de formare în domeniul TIC. Acestea au durata între 40-175 de ore și se vor derula atât fizic, cât și online.
Participarea la cursurile de formare în format fizic nu include servicii de cazare și masă.
Dezvoltarea competențelor digitale avansate ale funcționarilor publici este un proces esențial pentru transformarea digitală a administrației publice. Mulțumesc instituțiilor și autorităților publice care au semnat deja protocoale de colaborare cu noi pentru asigurarea participării personalului la sesiunile de formare. Îi încurajez pe toţi colegii din instituţiile publice să ni se alăture, cu garanţia că instruirea este o oportunitate de dezvoltare a abilităților și a cunoștințelor necesare pentru a răspunde provocărilor pe care le aduce era digitală
,a declarat Vasile-Felix Cozma, preşedintele ANFP