Mihai Tudose: ”În etapa următoare, cei care vom guverna după alegeri trebuie să relansăm petrochimia”

Parlamentul European a votat crearea unui fond pentru finanțarea celor mai afectate regiuni de trecerea către o economie verde. Printre domeniile care vor putea primi finanțarea sunt și cele care implementează proiecte pe gaze naturale iar zonele afectate din România de trecerea la resurse mai puțin poluante, precum județul Gorj și Valea Jiului, vor beneficia de un buget mai mare.

Fondul va putea finanța și proiecte bazate pe gaze naturale în regiunile dependente de cărbune cu scopul de a asigura tranziția ecologică și reducerea emisiilor la mai puțin de jumătate din valorile actuale.

Parlamentul European dă undă verde finanțării UE pentru activitățile legate de gazele naturale – declarate combustibil de tranziție spre economia neutră climatic. Am votat ieri în plenul europarlamentar pentru amendamentul care permite continuarea investițiilor în infrastructura gazelor naturale și azi am votat raportul final, consecvent fiind cu acțiunile pe care le-am întreprins ca premier și ministru al Economiei.

Spuneam, încă de acum trei ani, că, dacă ne jucăm cartea cum trebuie, România va deveni hub energetic regional. Era la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani. Între timp, Romgaz a început cu succes exploatarea la Caragele – Buzău. Iar pe partea de transport, am lansat din 2015 transformarea Transgaz în actor regional, prin demararea construcției celor două gazoducte esențiale pentru interconectivitatea rețelei noastre: BRUA și Iași – Ungheni – Chișinău. Mă bucur că anul acesta Transgaz finalizează ambele proiecte.

Pentru noi, ca țară, este esențială finanțarea europeană din Fondul pentru Tranziție Justă, pe care l-am votat azi la Bruxelles. Ne-am putea valorifica potențialul de mare producător de gaze naturale, în contextul ce nu ne va fi ușor, economic și social, al închiderii minelor de cărbune. Mai rămâne să fie de acord și Consiliul UE, care în iunie a respins propunerea României, Poloniei, Cehiei și Greciei ca infrastructura gazelor naturale să poată fi finanțată din Fondul pentru Tranziție Justă.

Cer Guvernului să acționeze mult mai ferm, la nivelul Consiliului, pentru interesul vital al României de a-și putea valorifica resursele! E primul pas. În etapa următoare, cei care vom guverna după alegeri trebuie să relansăm petrochimia. Cred în continuare un lucru pe care l-am spus când eram ministrul Economiei (și unora nu le-a căzut bine vorba asta): hai să nu mai fim o țară care arde gazul, la propriu şi la figurat!”, spune europarlamentarul Mihai Tudose.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry