143 de ani de existenta a Partidului National Liberal

143 de ani de existenta a Partidului National Liberal

 

 

Partidul National Liberal, cea mai veche formatiune politica din tara, a fost infiintat sub acest nume la 24 mai 1875. Din cele 87 de guverne ale Romaniei, 30 au fost conduse de premieri liberali. De numele si istoria Partidului National Liberal se leaga cele mai importante evenimente din istoria moderna a Romaniei: instaurarea monarhiei constitutionale (1866), obtinerea independentei de stat (1877), ridicarea Romaniei la rang de regat (1881), Razboiul de intregire a neamului si crearea Romaniei Mari (1918), adoptarea Constitutiei din 1923, si relansarea economica dupa criza din 1929–1933. In toata aceasta perioada, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit Romania moderna.

Reluarea activitatii politice dupa 1990 a fost calauzita de aceleasi valori si principii reformatoare si modernizatoare pentru societatea romanesca. In tumultoasa perioada de tranzitie, PNL a aparat valorile fundamentale ale natiunii romane: libertatea individuala, dreptul la proprietate, libertatea economica, egalitatea in drepturi, separatia puterilor in stat, economia de piata, etc.

Actualii liberali consider ca misiunea lor este de a aduce in actualitate si de a pastra valorile si principiile liberale si de a pastra misiunea PNL, de principal motor al dezvoltarii, progresului, modernizarii si afirmarii natiunii romane in lume.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry