Camera Deputatilor a respins autonomia Tinutului Secuiesc

Camera Deputatilor a respins autonomia Tinutului Secuiesc

 

Plenul Camerei Deputatilor a respins, cu 20 de voturi „pentru” si 218 de voturi „impotriva” proiectul de lege privind Statutul de autonomie al Tinutului Secuiesc. Potrivit raportului Comisiei de administratie publica, initiativa legislativa viza crearea unei entitati statale distincte, paralela cu statul national unitar roman.

In timpul dezbaterilor, deputatul UDMR Kulcsar Gyorgy si-a acuzat oponentii de ura si de necunoastere a istoriei. La randul lor, PSD si PNL au invocat anul Centenarului si riscul de a crea falii in societate, anuntand ca vor vota impotriva proiectului.

“Nu am sa o iau de la Burebista, nici de la Decebal, nici de la Attila Hunul. Am sa va supun atentiei o declaratie pe care am auzit-o acum 30 de minute, care a mai fost lansata in spatiul public acum cateva luni despre faptul ca domne, noi nu cerem lucruri deosebite, ca e vorba despre autonomie, despre secesiune si, in fapt si daca nu se intampla nu facem altceva decat sa va propunem un dialog amiabil pe aceasta tema. Ca avem ceva, dar dorim mai mult, dar daca nu obtinem nu e o problema, doar dorim sa discutam cu sinceritate si amiabil si fara patima pe tema asta. Nu cred ca ati reactiona foarte frumos, stimati colegi de la UDMR, daca, incepand de astazi sau de maine, o multime de colegi de-ai dumneavoastra din Parlament ar avea niste propuneri de discutii amiabile de restrangere a unor drepturi pe care le aveti deja. Nu ne-am dori, Dumnezeule, dar sa discutam despre chestia aia amiabil, fara patima, fiindca pe teme de genul asta amiabile am ajuns sa facem un referendum, sa vedem daca un copil, de 8 martie, ii ia lui maica-sa un ruj sau o spuma de barbierit, tot asa, amiabil. E jenant ce faceti, stimati colegi si e jenant si din punctul nostru de vedere ca acceptam dialogul pe aceasta tema cu dumneavoastra”, a declarat deputatul PSD Mihai Tudose.

Potrivit proiectului, teritoriul regiunii autonome ar cuprinde actualele judete Covasna si Harghita, precum si scaunul istoric Mures care apartine judetului Mures. In proiect sunt listate cele opt scaune si localitatile apartinatoare. „Regiunea autonoma Tinutul Secuiesc” ar urma sa aiba un fel de Parlament, Guvern si presedinte propriu.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry