Care sunt posibilele soluţii pentru adoptarea rapidă a certificatului verde digital, după ce 20 de state membre UE s-au opus ideii ca testele RT-PCR să fie efectuate gratuit?

Certificatul verde European va fi gata în luna iulie. Parlamentul European vrea să introducă şi o gratuitate. Să nu plătim pentru testul PCR, al cărui rezultat va apărea în acest certificat. Oficialii din 20 de ţări se opun categoric. Europarlamentarul Cristian Buşoi explică această măsură, prin cele trei categorii de informaţii pe care le conţine documentul: dacă te-ai vaccinat, dacă ai trecut prin boală sau dacă ai un test negativ.

Vaccinarea este gratuită şi, evident, tratamentul bolii este gratuit oriunde în Uniunea Europenană. Şi atunci, pentru a nu se face o discriminare, am cerut ca aceste teste care ţin strict de certificate verde digital, să fie gratuite”, a spus Cristian Buşoi, conform Mediafax.

Dar cei care se opun nu sunt uşor de convins. Spun că ţările lor nu au capacitatea tehnică, logistică şi financiară să îşi asume plata testelor PCR. Nu îi interesează argumentele.

Ce soluţii pot fi introduse? Teste PCR, gratuite doar cu bilet de avion sau rezervare?

“Nu s-a discutat nimic încă legat de ce se întâmplă dacă nu se acceptă, dar probabil va fi găsită o soluţie. Statele acestea au dreptate, pentru că nu poţi susţine un număr foarte mare de teste PCR. Există posibilitatea să fie un număr mare de cetăţeni europeni care să vrea să facă un test PCR doar pentru că e gratuit. Aşa că este posibil ca el să fie făcut gratuit doar cu dovada ieşirii din ţară, o rezervare sau un bilet de avion. Trebuie să găsească o soluţie.

În Austria, spre exemplu, cetăţenii beneficiază de 4 teste gratuite pe lună. Le primesc acasă, trebuie să se filmeze acasă când le fac, după care le depun la un supermarket sau la o farmacie care are contract cu un spital. Dar asta se întâmplă doar acolo. În alte ţări se plătesc aceste teste. Probabil la varianta asta se va ajunge, astfel încât doar cei care demonstrează că ies din ţară să facă testul gratis”, a declarat Carmen Avram pentru DC NEWS.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry