Deputatul Nicu Niță: ”Dacă actualul Guvern nu este capabil să propună măsuri pentru asigurarea hranei, Partidul Social Democrat este pregătit”

Potrivit celor trei organizaţii care se ocupă de sănătate, alimentaţie şi comerţ mondiale, este important să se asigure schimburile comerciale, “în special pentru a evita penurii alimentare”.  Cele trei organisme internaţionale îşi exprimă îngrijorarea în special în legătură cu “încetinirea circulaţiei de lucrători din industria agricolă şi alimentară”, ceea ce blochează agricultura în numeroase ţări din Occident, şi cu “întârzierile la frontiere pentru containere” cu mărfuri, ceea ce duce la o “risipă de mărfuri perisabile şi la o creştere a risipei de alimente”.

ONU, OMS şi Organizaţia Mondială a Comerţului avertizează asupra riscului unei penurii alimentare din cauza restricţiilor privind exporturile. Potențialul agricol al României nu trebuie neglijat. PSD a prezentat deja public soluţiile pentru asigurarea alimentelor pentru populaţie. Dacă actualul Guvern nu este capabil să propună măsuri pentru asigurarea hranei, Partidul Social Democrat vine cu un program care să ajute românii în această perioadă grea.

Însămânţarea la timp a întregii suprafeţe agricole a ţării, acordarea de sprijin pentru seminţe şi motorină, sunt doar câteva din măsurile care ar asigura hrana necesară în cazul în care România va trece printr-o criză alimentară.

PSD cere totodată deblocarea investiţiilor de peste 650 milioane de euro în ferme şi în mini-fabrici pentru producţia de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină și mălai”, spune deputatul PSD, Nicu Niță.

Organizaţiile subliniază de asemenea nevoia de protecţie a salariaţilor angajaţi în producţia alimentară, a muncitorilor care lucrează în industria de prelucrare agroalimentară şi celor din distribuţie, pentru “a minimiza propagarea virusului în sector” şi pentru “menţinerea canalelor de aprovizionare alimentară”.

Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează şi menţin forţa de muncă în domeniul agricol, scutirea de plata impozitelor pentru agenţii economici din domeniul agroalimentar, eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei, distribuirea în toată ţara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea şi calibrarea legumelor proaspete, achiziţia de maşini pentru transport marfă perisabilă, maşini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere şi control, distribuirea prin Casa de Comerţ Agroalimentar ‘Unirea’ a unor cantităţi de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unităţi militare, centre de carantină, medierea relaţiei producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.

Soluții avem! Guvernul PNL trebuie să se apuce de treabă, sau să plece de la guvernare!”, a declarat deputatul PSD Nicu Niță.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry