Deputatul Nicu Niță: ”Riscăm ca în următorii ani să nu mai avem carne de porc pe masa de Crăciun!”

Ministerul Agriculturii limitează numărul de porci care pot fi crescuți în gospodăriile populației la cinci capete. Un proiect de act normativ aflat în dezbatere publică la Ministerul Agriculturii vrea să modifice legislația privind numărul de porci care se pot crește în scop comercial sau pentru consumul familial în gospodăriile populației.

Proiectul de act normativ stabilește că vor fi doar două tipuri de exploatații, respectiv noncomerciale și comerciale. Pentru exploatațiile noncomerciale de suine, destinate consumului familial, limita maximă este de cinci capete porci.

În schimb, pentru exploatațiile comerciale nu este stabilită o limită, singura condiție fiind respectarea normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate și obținerea autorizației sanitar veterinare.

Riscăm ca în următorii ani să nu mai avem carne de porc pe masa de Crăciun! Regulile impuse de ordinul MADR sunt imposibil de respectat de către ţăranii care vor să crească în gospodărie mai mult de 5 porci, întrucât ”de la 6 porci în sus” trebuie să ai, printre altele, un medic angajat, să treci zilnic într -un registru date despre supravegherea sanitară a porcinelor, să ai o sală de necropsiere, un punct de pază amenajat, vestiar-filtru, birou pentru şef de fermă, farmacie etc. O să ajungem, în cele din urmă, să importăm carnea de porc”, a declarat deputatul PSD, Nicu Niță.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică, pe site-ul instituției, un proiect de act normativ care limitează în continuare creșterea porcilor la 5 capete în cazul gospodarilor, iar ce depășește acest efectiv se consideră exploatație comercială și trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului și să se transforme în persoane juridice.

Parlamentarii Partidului Social Democrat nu susțin această inițiativă. Considerăm că există alte măsuri, care pot fi mult mai bine adaptate pentru a preveni răspândirea pestei porcine, și care nu afectează micul fermier”, a adăugat deputatul PSD, Nicu Niță.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry