Deputatul PSD Nicu Niță, inițiator al Legii privind pensionarea anticipată, fără penalizare, pentru lucrătorii din sectorul construcții nave!

În mai 2020, Camera Depuțaților a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin care se stabileşte dreptul la pensionare anticipată pentru lucrătorii din sectorul de construcţii nave.

Iniţiată de un grup de deputaţi PSD, printre care și brăileanul Nicu Niță, actul normativ prevede activităţile desfăşurate în domeniul construcţiilor navale de persoanele pentru care este stipulat acest drept: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie, montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică/electrică montaj.

Stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei şi 52 de ani pentru bărbaţi. Reducerea vârstei de pensionare pentru navalişti ţine cont de condiţiile speciale zilnice în care aceștia își desfășoară activitatea. Condițiile actuale nu permit menţinerea în piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă. Alături de colegii mei am venit în ajutorul lor prin modificarea legii”, spunea, la acea dată, deputatul PSD Nicu Niță.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry