Vicepreședintele PSD, europarlamentarul Mihai Tudose, a acuzat că mai multe aspecte din PNRR, printre care faptul că Guvernul a trimis şase variante pe Transporturi, cât şi un termen de implementare „în anul 2006”.
”Noi, PSD, am început să citim cu mare atenţie planul depus şi asumat de către Guvern, plecând şi de la două observaţii: ieri, când domnul ministru Ghinea a recunoscut că anumite lucruri nu le ştie şi nu le-a citit pe toate, ceea ce pare fabulos, astăzi, domnul prim-ministru a spus că nici el nu ştie, că nu l-a citit pe tot. Mai mult, am aflat că sunt numai pe Transporturi şase variante şi o să mai negociem. Ce am găsit noi în acest Plan de Rezilienţă al României? La legătura cu semestrul european, la pagina 3, când se implementează aceste chestii – «până cel târziu în 2006 vor fi înlocuite cel puţin 1.300 MW pe lignit». Au luat cu copy-paste dintr-un document vechi de reformă a sistemului. E bun. Un Plan de Rezilienţă, care va fi gata până în 2006, e în regulă. Apoi vedem aşa, dacă deschidem la unitatea de producere a hidrogenului verde, ştiţi că orice document electronic are provenienţa, cine l-a scris, de unde a venit, mi-au spus colegii un termen foarte tehnic, este făcut de Franklin Templeton Investments – îl vedeţi, îl primiţi, cu autor cu tot. Următorul: studiu de analiză fezabilitate, proiect de stocare de energie electrică în baterii, este făcut de KPMG, livrat ca atare. Mai departe: unitatea de hidrogen verde pe platforma CNE Cernavodă, evident, făcut tot de băieţii de la Templeton!”, a spus Mihai Tudose, într-o conferinţă de presă susţinută joi la sediul PSD.
Tudose spune că prin PNRR este prevăzută suma de 1.200 de euro pe zi pentru consultanţi externi şi 1,6 milioane de euro pentru achiziţii de „birouri, dulapuri, scaune, măsuţe” pentru personalul nou angajat pentru recalcularea pensiilor.
”Deci, bani de pensii nu avem, dar cheltuim 30 şi de miliarde de lei ca să recalculăm pensiile. 27 de milioane de euro – pentru implementare de ghiduri, metodologii în sănătate. Alea gratis de la Banca Mondială nu sunt bune, fiindcă sunt gratis, şi când sunt gratis, nu sunt comisioane. 41 de milioane de euro – consultanţă în vederea ajustării cadrului legislativ pentru programe de formare în domeniul sănătăţii; 4 milioane de euro pentru finanţarea personalului unităţii de implementare a reformelor pe zona IMM Şi ghiciţi ce: nu sunt IMM-uri în acest program, că nu le-au prins. Şi 30 de milioane de euro pentru consultanţă în reformă şi reorganizarea companiilor de stat. Dacă Comisia este de acord cu faptul că nişte programe s-au făcut nu ca să răspundă la necesităţile ţării, ci la necesitatea sau oportunitatea de a face a unor contractori privaţi, este clar că proiectele au fost pentru anumite entităţi economice. Dacă Comisia aprobă chestia asta, Dumnezeu cu mila!”, a completat Tudose.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a uitat să spună, atunci când a vorbit despre pensii, şi despre calitatea vieţii, a mai precizat eurodeputatul PSD.
„Da, poate că în România s-a ajuns la durata vieţii de 70,2 ani, dar ultimii 10 ani în general nu sunt foarte buni calitativ”, a adăugat Tudose.