Grapini, despre cele 80 de miliarde pe care NU le primește România: ”Dacă o singură țară, ca la Schengen, se opune, noi nu primim bani!”

România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord privind pachetul de redresare economică. Suma prezentată de președinte este împărțită în fondurile europene parte din bugetul multianual 2021-2027 (46,4 miliarde de euro) și fondul pentru redresare economică (33,5 miliarde de euro).

Europarlamentarul Maria Grapini a povestit, la Brăila, cum NU va intra România în posesia acestor fonduri.

”Nu avem, în primul rând, acești bani, așa cum a declarat domnul președinte. Sunt două sume. Este o sumă pentru redresare și avem 36 de miliarde pe hârtie și 40 și de miliarde pentru noul exercițiu 2021-2027. Dar, cele pentru redresare( suma cea mai mică pe care am primit-o, raportat la populație) nu le primim pentru că, din 36 de milarde, 50% sunt împrumut și 50% sunt granturi, adică nu le mai dăm înapoi. Nu le primim dacă nu ne ducem cu proiecte și nu am atras mare lucru până acum.

Pentru noul exercițiu financiar, acele 46 de miliarde(2021-2027), noi Parlamentul European le-am contestat. Le-am contestat și împărțirea și suma, am votat o rezoluție iar acum începe din nou negocierea cu Consiliul. Deci NU le avem pe alea! Dar dacă, să presupunem că rămân așa, România are de asemenea suma cea mai mică, din noul exercițiu. Eu vorbesc de cea mai mică sumă la mia de locuitori și apare un mare pericol, pentru că se pune o nouă condiționalitate. România prezintă un proiect, merge la Comisie, Comisia îl trimite la Consiliu și trebuie votat în Consiliu. Știm bine că în Consiliul European nu am avut o bună reprezentare nici cu fostul președinte, nici cu actualul, în sensul că acolo trebuie unanimitate. Dacă o singură țară, ca la Schengen, se opune, noi nu primim bani. Este foarte probabil să nu primim acești bani.

Pe de altă parte, în aceeași perioadă, în care s-au negociat aceste sume, s-au mai negociat două sume, despre care nu s-a vorbit deloc în România. O sumă pentru zonele cele mai sărace din UE, și deși România este pe ultimele locuri, din multe aspecte, România a luat 0 euro. În schimb, a luat pentru zone sărace Cehia, care are venitul pe cap de locuitor dublu decât România. Ce a negocieat atunci, în Consiliu, domnul președinte?

Vă mai dau o altă sumă care s-a negociat, despre care iarăși, nu s-a spus nimic. S-a negociat un alt buget, separat de cele două, pentru agricultură. România a luat 0! Franța a luat 1,5 miliarde, Italia, Portugalia. Eu vreau să știu ce a negociat pentru țara mea cel care mă reprezintă în Consiliu!

Din cele trei instituții, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European, instituția care are cea mai mare putere acum este Consiliul European – adică șefii de stat și de guvern. Tot ce votăm noi în Parlamentul European, dacă ei nu se înțeleg, pică(…)

A mai făcut o mare greșeală la ședința aceea din iulie. Șase țări au spus că vor contribui la bugetul 2021-2027 cu mai mult decât au contribuit înainte. Știți cine sunt? Una dintre ele este România. S-a angajat să contribuie la bugetul UE cu mai mult. Șase state au zis STOP, noi dăm mai puțin: Franța, Germania, Olanda, Suedia… Deci statele mai dezvoltate au zis: noi nu mai dăm! Dăm mai puțin. Noi, România ne-am angajat să dăm mai mult, iar restul statelor au zis că vor da cât au dat și data trecută. Păi nu puteam și noi, România, să spunem că dăm cât am dat și data trecută, dar nu dăm mai mult?

Lucrurile nu sunt transmise corect, eu am dat atunci un comunicat de presă și am spus: domnule președinte, informația trebuie să o dați completă, pentru că o să zică oamenii că avem 80 de miliarde, acum pleacă guvernul ăsta, vine celălalt și nu a fost în stare să-i ia. Nu! Deci NU!”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini, la Brăila.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry