Mihai Tudose: ”Factura o plătim noi pe fondul seninătății lor!”

Episodul 1 – PNRR reloaded în formă de ghiveci de post… cu carne.

Pe data de 9 martie, ministrul Ghinea – ministrul ”0” fonduri europene – a prezentat, în cadrul unei dezbateri organizate în Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaților, un document de poziție privind structura Planului Național de Redresare și Reziliență.

Așa am văzut și noi puțin din ceea ce mințile “luminate” ale Guvernului au ”gândit” și ne crucim. Astfel, noul PNRR elaborat sub egida ministrului Ghinea și asumat de Cîțu/PNL – este o colecție ilogică, cu iz de anticariat, de reforme, care nu corelează rațiunea europeană a acestui plan cu nevoile României. De ce? Motivele sunt nenumărate, dar extrag câteva:

– PNRR este construit pe 6 piloni, dintre care nu mai puțin de 4 se referă la programul România educată.

Educația este extrem de importantă și trebuie susținută prin toate mijloacele, mai ales în această perioadă de pandemie (când am avut/nu am avut măști, tablete și… școală!) când, practic, copiii sunt cei mai afectați. Ce rațiune poți să ai să separi, fără nicio logică economică/socială, componentele educației în 4 piloni (România Educată – Digitalizarea educației în cadrul Pilonului II. Transformare digitală, România Educată – Învățământ dual în cadul Pilonului III. Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă, România Educată – Infrastructură școlară și universitară în cadrul Pilonului V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională și România Educată – Program Național pentru reducerea abandonului școlar în cadrul Pilonului VI. Politici pentru generația următoare de copii și tineri), în loc să ai o singură componentă dedicată educației, asigurând astfel și coerența necesară în adoptarea măsurilor și proiectelor.

– În pilonul III Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă avem ghiveciul perfect: Reforma pensiilor; Reforma companiilor de stat; Sprijin pentru mediul de afaceri; România Educată – Învățământ dual; Cercetare, Dezvoltare, Inovare; Cercetare-dezvoltare infrastructură de gaz în amestec cu hidrogen; România Creativă; Transport rutier și autostrăzi. Bine măcar că avem transport! Că, deh, reforma pensiilor are legătură cu creșterea ”economică”, sustenabilă și inclusivă, nu?! Și ce tip de proiect s-ar putea gândi în cadrul acestei reforme: plata funcționarilor care recalculează pensiile și transportul pensionarilor pentru furnizarea documentelor necesare recalculării? Reforma, după cum susține dna ministru Turcan, se va termina curând, când PNRR va fi “istorie cu iz de anticariat”! Și interesant ar fi să știm ce proiecte se vor finanța în cadrul Reformei companiilor de stat???

– În cadrul Pilonul V. Sănătate și reziliență economică, socială și instituțională avem… Fondul de reziliență a societății civile. Probabil că societatea civilă are nevoie de redresare după ce ”elita” este la guvernare!

Cea mai mare provocare va fi implementarea PNRR, în cazul în care Comisia Europeană îl va aproba! Dacă nu îl va aproba, e clar că… e de vină restul universului! În niciun caz incompetența lor ce tinde să devină proverbială…

Episodul 2 – Despre aritmetică și sănătate

Contribuția României la bugetul UE s-a mărit de la 1 ianuarie 2021 la 2,36 mld euro/an (1,4% din VNB față de 1,2% în 2020).

Alocarea fondurilor nerambursabile pentru România prin PNRR este de 14,2 mld euro. Această sumă trebuie cheltuită până în iunie 2026 (practic 5 ani). Astfel, România contribuie cu 2,36 mld euro/an și putem cheltui 2,84 mld euro/an, aritmetica simplă zice: beneficiu net 480 milioane euro/an până în iunie 2026.

Ca urmare, zic (într-o logică conformă cu atitudinea, logica și competența guvernanților): dacă Guvernul își propune să absoarbă 2,36 mld/an suntem foarte bine raportat la putirința acestui guvern: zero pierderi, dar și zero beneficii! Ceea ce se cheamă că ne finanțăm de la bugetul nostru pe modelul Cîțu (adică din împrumuturi) așa-zisele reforme/ investiții marca Ghinea! Așa s-ar putea autodepăși “ilustrul” nostru “competent” Guvern, inclusiv la nivel de logică!

În plus, poate cu “excesul” de competență al Guvernului pierdem trenul cu fondurile nerambursabile din PNRR și îl luăm pe cel cu rambursabile (PNRR include și o alocare de 15,8 mld euro – fonduri rambursabile), că lui Cîțu îi place (și așa “performează”) să se împrumute (acum probabil că îi lipsește). Dar, nu pentru el și pe baza veniturilor lui, ci pe barba noastră, a tuturor – inclusiv a copiilor și pensionarilor, pentru care face reforma pensiilor din PNRR, ca să le recalculeze dna ministru Turcan, că poate le reduce, ca să fie o doamnă de ”succes” liberal cu gust amar! Așa logică și respect față de țară și oameni mai rar…

Sănătatea va primi prin PNRR aprox 9%, în condițiile în care problemele sistemului medical românesc sunt multe și structurale. O gură mai consistentă de oxigen prin PNRR (alături de alte oportunități, gen programul EU4Health) poate că ar fi redus probabilitatea să mai moară oameni în spitale! Poate că dacă ar fi existat un program ”România sănătoasă”, pe modelul vintage ”România educată” ar fi avut și sănătatea o alocare în PNRR de măcar 11% cât are educația. Dar, deh, “competența” ministrului sănătații, fie ea și delegată, este recunoscută și nu creează așteptări!

În concluzie:

Ministrul Ghinea are șanse mari să devină ministrul “000” Fonduri Europene: primul 0 de la mandatul din 2016, al doilea de la 0 PNRR și al treilea de la 0 Fonduri Structurale 2021-2027…

,,Factura” o plătim noi pe fondul seninătății lor!

P.S. În acest timp aflăm că un vapor cu cărbune s-a scufundat în Marea Neagră. Cărbunele venea în România. În timp ce Guvernul-pnl-usr-plus-udmr închide minele din România….

Dar face fericiți importatorii. De cărbune, de energie electrică, de ……

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry