Protest al agricultorilor! Deputatul Niță: ”Este un strigăt de disperare al fermierilor, iar coaliția de guvernare spune că îi sprijină în limita bugetului!”

Agricultorii vor mărșălui cu tractoarele prin trei mari orașe din România, miercuri, 7 aprilie 2021, ca urmare a tergiversării acordării despăgubirilor pentru calamitățile culturilor din primăvara anului 2020 și întârzierii plății procentului rămas de plată pentru culturile de toamnă din anul 2019.

În acest context, deputatul PSD, Nicu Niță, a declarat:

Fermierii români au ieșit azi cu tractoarele în stradă! Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice ”GRÂNARII” organizează un marș al tractoarelor. Este un strigăt de disperare al fermierilor, iar coaliția de guvernare spune că îi sprijină în limita bugetului! Care buget? Vorbim de același buget care pune județul Brăila pe ultimul loc?”

Deputatul PSD spune că probleme nu sunt numai în județul Brăila ci la nivelul întregii țări, iar liberalii nu vor să-și asume faptul că aruncă în prăpastie întreaga agricultură românească.

Agricultorii au datorii, sunt obligați să plătească penalități pentru contractele nerespectate din pricina secetei, despăgubiri nu primesc, plățile la motorină nu s-au făcut, iar ajutorul național tranzitoriu s-a înjumătățit. Partidul Social Democrat a fost singurul care, aflat la guvernare, a susținut prin toate mijloacele posibile agricultura din România”, spune deputatul PSD, Nicu Niță.

Într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Cîțu, cei de la ACCPT Iași, pe un ton ferm, solicită șefului Guvernului să înțeleagă că „pierderile din anul precedent (37% sub producția de cereale a anului 2019) se vor repeta cu siguranță și în acest an, peste 40% dintre fermieri fiind în imposibilitatea de a-și asigura necesarul de reluare a activității agricole, fiind penalizați substanțial de către furnizorii de servicii, semințe, inputuri, amendamente, fertilizanți”.

Conform datelor organizației citate, ca urmare a secetei din zonele de est și sud-est, pentru fermieri, anul 2020 se traduce în diminuarea cifrei de afaceri cu minim 40% până la 90%, întârzieri la plata facturilor pentru inputuri – pierderi – 25-50%.

Ei spun că despăgubirile ar acoperi costurile cu achiziția fertilizanților care, în ultimele două luni, au crescut cu 50%-80%.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry