PSD Brăila, reacție la bugetul austerității: ”Încalcă nu doar angajamentele politice din campanie, dar și programul de guvernare al actualului cabinet”

Comunicat de presă

Legea bugetului de stat și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2021 au fost promulgate. Este un buget al austerității bazat doar pe tăieri, votat de o majoritate obedientă fără adoptarea niciunui amendament, o premieră în istoria Parlamentului României post decembriste. Bugetul în forma votată încalcă nu doar angajamentele politice din campanie, dar și programul de guvernare al actualului cabinet care a devenit lege în urma votului de învestitură primit în Parlament.

Bugetul nu are ca prioritate oamenii și dezvoltarea României, ci satisfacerea clientelei politice a actualei coaliții. Banii au fost împărțiți pe criterii politice, primarii de la PNL, USR-PLUS și UDMR au primit sume generoase în timp ce localitățile conduse de pesediști au fost lăsate pe dinafară.

  • Sănătate: Guvernul a tăiat 2,6 milioane lei, aproape echivalentul a două campanii naționale de vaccinare anticovid. În bugetul alternativ elaborat de PSD Sănătatea ar fi primit cu 30% mai mult.
  • Educația a primit doar 2,55% din PIB, cel mai mic buget alocat în ultimii 30 de ani. P.S.D. a prezentat soluții pentru creșterea cu 18% a bugetului Educației.
  • Agricultură: coaliția a tăiat toate despăgubirile pentru calamități, a tăiat aproape jumătate din subvenții (48,73%) și mai mult de o treime din banii pentru irigații (37,88%). Fermierii au început deja să fie executați silit de către furnizori.
  • Lucrări publice, dezvoltare și administrație: actuala guvernare a tăiat 1,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă înghețarea proiectelor comunităților locale.
  • Guvernul Cîțu continuă îndatorarea României cu o viteză de împrumut de 800 – 1000 de euro pe secundă. În 2021 datoria publică va ajunge la peste 55% din PIB față de 34,6% datorie și un buffer de 5,2 miliarde euro lăsate de guvernul PSD în 2019 în vistieria statului.
  • PNL și USR-PLUS i-au mințit în mod repetat pe pensionari în privința creșterii punctului de pensie.
  • Au mințit în mod repetat referitor la creșterea alocațiilor. În loc să fie dublate alocațiile au crescut cu doar 40%, iar restul majorării până la 100% ar trebui să aibă loc abia peste doi ani.
  • Au mințit profesorii care nu vor mai vedea majorările salariale prevăzute de lege.
  • Au mințit agricultorii că vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.
  • Au mințit antreprenorii că vor primi sprijin financiar, dar au tăiat 300 de milioane din cele 500 angajate prin O.U.G. 224/2020.
  • I-au mințit pe studenți. Au rămas fără transport gratuit.

Bugetul votat de majoritatea de la guvernare pentru anul 2021 este unul al austerității. Tăierile de venituri reprezintă regula. Niciun amendament al reprezentanților P.S.D. nu a fost acceptat. Parlamentarii P.S.D. Brăila au venit cu un număr de 78 de amendamente, iar două dintre acestea, care au fost susținute și de parlamentarii gălățeni, vizau drumul expres Brăila – Drajna și, respectiv, construirea unui complex sportiv în zona Brăila – Galați, care includea o sală polivalentă, un stadion și alte amenajări pentru desfășurarea competițiilor sportive.