L-au supărat pe BOC! Coaliția de Guvernare face greșeli impardonabile! Transportul gratuit al elevilor pus în pericol de Guvernul Cîțu!

Asociația Municipiilor din Romania (AMR) solicită Ministerului Educației Naționale și Ministerului Finanțelor Publice să respecte legislația în vigoare privind asigurarea finantării transportului elevilor în interiorul municipiilor /orașelor de la bugetul de stat.

Conform unui proiect de ordonanță de urgență, initiat de MEN , se intenționează modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, astfel încât NU se va asigura finanțarea transportului local al elevilor (în interiorul municipiilor/orașelor) din bugetul de stat, transferând această obligație autorităților locale.

Astfel Legea 226/2020 (care a modificat Legea educației naționale) stipulează clar, fără evhivoc, că:

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, pe tot parcursul anului calendaristic “, finanțarea asigurându-se de la bugetul de stat.

Urmare aprobării, de către Parlament, a Legii bugetului de stat pe anul 2021, municipiile și-au construit bugetele pe anul în curs plecând de la legislația în vigoare, respectiv de la asigurarea finanțării acestui capitol de cheltuieli de la bugetul de stat. Aprobarea acestei ordonanțe de către Guvernul României, prin care se încearcă modificarea legislației privind finanțarea de la bugetul de stat a transportului elevilor, prin OUG, după aprobarea bugetului în Parlament, este de natură să creeze dezechilibre bugetare pe care municipiile nu le pot asigura din surse proprii, punând în pericol chiar funcționarea eficientă a sistemului de învățământ preuniversitar la nivel național. Totodată se încalcă unul din principiile autonomiei locale, conform căruia nu se pot transfera responsabilități către autoritățile locale fără asigurarea sursei de finanțare, spune Emil Boc, președinte AMR, într-un comunicat de presă.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry