TVA redus la 5% pentru lemnele de foc cumpărate de persoane fizice! Deputaţii au aprobat proiectul!

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi două proiecte de lege, pentru completarea Codului fiscal, potrivit cărora pentru livrarea lemnelor de foc se va aplica TVA de 5%.

Potrivit unuia dintre proiecte, cota redusă de TVA de 5% se aplică pentru livrările de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, realizate către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială.

Celălalt proiect menţionează că TVA de 5% se aplică, de asemenea, asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de lemn de foc către persoanele fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00.

Chiar dacă proiectul propus de Partidul Social Democrat nu a primit aviz pozitiv din partea guvernului Cîțu, acesta va merge spre promulgare, Camera Deputaţilor fiind for decizional pentru cele două proiecte.

”Astăzi, în sedința de plen a Camerei Deputaților am adoptat inițiativa propusă de deputații și senatorii PSD prin care s-a votat reducerea cotei aplicabile de TVA, aferente comercializării de masă lemnoasă cu destinația de lemn de foc pentru populație de la 19% în prezent la 5%.

Această inițiativă legislativă vine în sprijinul românilor. Astfel se dorește reducerea cheltuielilor cu utilitățile în gospodării și protejarea populației care cumpără lemne de foc, prețul acestora fiind unul foarte ridicat.

Guvernul Cîțu nu a dorit reducerea cotei de TVA pentru lemnul de foc livrat populației de la 19% la 5%, în ciuda faptului că prețul lemnului a explodat în ultimii ani, iar românii cu venituri mici erau cei mai afectați, mai les din mediul rural, care nu au posibilitatea de a se încălzi cu gaze naturale”,

a declarat deputatul PSD Nicu Niță.
Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry