17 Noiembrie 2022 – Ziua Naţională fără Tutun!

În fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, în scopul sensibilizării populației României în ceea ce privește beneficiul renunțării la fumat Agenţia Naţională Antidrog se alătură campaniei de marcare a acestei zile, prin activități derulate la nivel naţional și măsuri specifice menite să informeze și să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele nocive determinate de fumat în general.

În acest context, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog desfășoară, pe parcursul întregii săptămâni, activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât şi al comunităţilor locale. Împreună cu voluntarii centrului, au fost realizate dezbateri pe tema fumatului la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” , Colegiul Tehnic ”C.D. Nenițescu”, Școala Gimnazială ”Radu Tudoran”, Școala Gimnazială ”Ecaterina Teodoroiu”,  Școala Gimnazială ”Vlaicu Vodă” din Brăila.

Acțiuni de sensibilizare a comunității locale la fenomenul fumatului au fost realizate în zona pietonală a străzii Mihai Eminescu. 

La nivel naţional, potrivit rezultatelor ultimului studiu în populaţia generală (General Population Survey), realizat de Agenţia Naţională Antidrog în anul 2019, după alcool, fumatul ţigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României. Astfel, un procent de 58,3% dintre cei intervievaţi au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, 40,8% dintre aceştia declarând că au fumat şi în ultimele 30 de zile.

Cea mai mică vârstă de debut declarată a fost 6 ani, iar media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%).

În absenţa datelor de la 5 ţări (Danemarca, Luxemburg, Polonia, Slovenia şi Suedia), la nivelul Uniunii Europene, prevalenţa consumului de tutun de-a lungul vieţii variază de la 80,5% (Franţa), la 45,1% (Malta). Cu o prevalenţă de 58,3%, România ocupă locul al 9-lea în clasamentul european.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry