Directia de Sanatate Publica va autoriza functionarea farmaciilor

Directia de Sanatate Publica va autoriza functionarea farmaciilor

 

 

La propunerea Ministerului Sanatatii, Guvernul a aprobat o Ordonanta de Guvern pentru modificarea si completarea Legii farmaciei nr. 266/2008 care are ca principal scop asigurarea accesului pacientilor la tratament medicamentos si la servicii farmaceutice de calitate, care alaturi de serviciile medicale  sunt de o importanta vitala pentru pacienti.

Descentralizarea este o prioritate a acestui Guvern, iar actul normativ aprobat reprezinta inca un pas in aceasta directie. Astfel, inspectia de autorizare a unitatilor farmaceutice, care pana in prezent este realizata de Ministerul Sanatatii, va trece in sarcina Directiilor de Sanatate Publica.

In acelasi timp, in vederea asigurarii unei supravegheri eficiente si riguroase a activitatilor desfasurate in unitatile farmaceutice, actul normativ mai prevede ca inspectia de supraveghere a activitatii unitatilor farmaceutice va fi exercitata de catre personalul imputernicit din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, institutie cu insfrastructura si capacitate de a exercita  aceasta activitate.

Actul normativ prevede o serie de masuri pentru protectia pacientului, precum sanctiuni  care se aplica  unitatilor farmaceutice in cazul eliberarii de medicamente fara pret de producator aprobat de Ministerul Sanatatii, sau, in cazul practicarii unor preturi cu amanuntul mai mari decat cele aprobate de Ministerul Sanatatii, conform prevederilor legale.

De asemenea,  sunt prevazute sanctiuni pentru unitatile farmaceutice care nu detin autorizatie de functionare emisa de Ministerul Sanatatii in conformitate cu prevederile legale pentru vanzarea si eliberarea on line a medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala.

In termen de 60 de zile de la data publicarii prezentului act normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, Ministerul Sanatatii va elabora normele de aplicare a Ordonantei de Guvern.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry