Infirmiere si asistente, in pragul extenuarii! Lipsa de personal si atitudinea asistentului sef au ajuns in atentia conducerii Spitalului Judetean!

Infirmiere si asistente, in pragul extenuarii! Lipsa de personal si atitudinea asistentului sef au ajuns in atentia conducerii Spitalului Judetean!

 

 

*Cadre auxiliare in pragul disperarii! O asistenta care face legea si conducerea spitalului care intocmeste rapoarte! Jurnalul de Braila va publica o serie de nereguli semnalate de fosti si actuali angajati ai Spitalului Judetean. Relatarile lor sunt incredibile!

Astazi vom vorbi de Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean, unde tensiunile create de angajatii spitalului, alaturi de lipsa de personal si cea a materiei prime, aduc infirmierele in pragul disperarii.

Din noua cadre auxiliare, care sunt scriptic inregistrate la acest moment, una este detasata la hematologie, doua sunt in concediu medical, doua in concediu de odihna, iar o alta infirmiera are dosarul de pensionare in lucru, urmand sa-si incheie activitatea. Astfel, raman doar trei persoane care ar trebui sa asigure buna desfasurare a sectiei, printre care se numara si Ciocan Ionel – propus pentru schimbarea functiei, din ingrijitor in brancardier.

Povestea lui Ionel Ciocan nu se opreste aici, el fiind fostul sot al Olgutei Crivat, “sefa asistentelor” de la Judetean, recent implicata intr-un accident rutier, in judetul Prahova, accident in urma caruia, prietena si colega ei, Daniela Udrea si-a pierdut viata. Ciocan a devenit destul de repede prieten cu actuala lui sefa, Simona Sisu, asistenta responsabila de Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean. Desi nu a fost facuta public relatia dintre cei doi, Ciocan este singurul ingrijitor caruia i se permite sa poarte o uniforma alba, si nu cea albastra, pe care o poarta toti colegii lui.

In timp ce Simona Sisu le ameninta pe infirmiere si chiar pe restul asistentelor: “Vreau sa vad sange pe pereti! Sa munciti pana vad sange pe pereti!”, Ciocan Ionel, in uniforma lui alba, capseaza fisele pacientilor si merge dupa stampile, gestionand din punct de vedere administrativ sectia – lucru care corespunde fisei postului pe care il ocupa Simona Sisu. Pana si asistentele din subordinea lui Sisu au ajuns sa fie invidioase pe ingrijitorul Ciocan.

In urma acestor informatii, putem sa tragem concluzia ca Sectia de Boli Infectioase ramane in sarcina a DOUA INFIRMIERE! Acestea nu sunt responsabile numai de curatenia sectiei, pentru ca la ‘boli infectioase’ vorbim de pacienti cu afectiuni diareice, care trebuie spalati si ingrijiti. Majoritatea celor internati sunt persoane varstnice, necooperante si greu de manevrat de o singura persoana pe tura! Sarcinile lor nu se opresc aici, in conditiile in care UPU trimite pacienti pe banda rulanta, iar infirmierele sunt cele care alearga la pavilionul central cu externarile, mai sunt si cazuri in care asistenta sef hotaraste ca o infirmiera poate administra tratament pacientului. In special in situatiile in care pacientul nu este tocmai constient, infirmiera este trimisa sa-i schimbe perfuzia, sa-i mareasca, sau sa-i micsoreze doza!

Si acum, poate va intrebati cand mai au timp aceste femei sa respire? Nu au, pentru ca si in situatiile in care, dupa doua schimburi in 24 de ore, gasesc un minut in care sa fumeze o tigara, sa infulece un pachetel, sau sa bea o gura de cafea, asistenta sef este cu ochii si gura pe ele: “De odihnit, va odihniti acasa, aici vreau sa vad salonul luna”, le-ar fi spus Sisu colegelor ei, in schimbul trei, inainte sa mearga la culcare. Da! Ati citit bine! Atat doctorul cat si asistenta sefa, pe perioada noptii trag cate un pui de somn, facand cu schimbul. Ma intreb daca nu ar trebui sa le bata cineva la usa, asa cum face Politia Locala cand ii trezeste pe paznicii adormiti cu cate o amenda.

Situatia devine cu adevarat grava cand vorbim despre orele suplimentare! Surse din cadrul Spitalului Judetean ne-au adus la cunostinta faptul ca Simona Sisu stabileste aleatoriu si dupa bunul plac, calcularea orelor suplimentare. Astfel, se pare ca exista cazuri in care o ingrijitoare ajunge sa aiba salariul unei infirmiere, sau mai grav, persoane aflate in concediu medical, sau de odihna, ajung sa aiba acelasi numar de ore suplimentare, cu cele care practic presteaza aceste ore, la un program greu de imaginat.

Jurnalul de Braila a facut o solicitare catre Spitalul Judetean in acest sens si asteptam in continuare raspunsul lor.

In urma interventiei noastre, sursele ne-au confirmat ca ar fi existat o sedinta la nivelul Sectiei de Boli Infectioase, unde fiecare angajat si-a manifestat doleantele. Dupa aceasta sedinta insa, unde Simona Sisu a fost nevoita sa se justifice in fata conducerii spitalului, aceasta se pare ca nu si-a invatat lectia si a continuat cu amenintarile: “Vor exista repercursiuni! Orele suplimentare le pun la cine vreau eu!”, ar fi declarat asistenta, dupa ce doctorii au parasit sala.

Aceasta atitudine a asistentului sef se pare ca pleaca de la faptul ca ea a fost insarcinata sa preia multe din sarcinile doctorului Ileana Grecu, motiv pentru care, de aproape 20 de ani, Simona Sisu a bagat spaima in colegele sale asistente, care la randul lor, i-au preluat ‘sefei’ din atributiile de serviciu. “Mi-a amortit fundul de atata stat pe scaun”, le-ar fi spus Simona colegelor care erau satule de munca.

Asistentele, care au indraznit sa semnaleze comportamentul abuziv al Simonei Sisu si sa-i atraga atentia doctorului Ileana Grecu, au fost indrumate catre psiholog, in semn ca ele ar fi cele care au probleme de comportament.

“De cate ori am incercat sa mergem sa-i semnalam o problema doamnei Sisu, aceasta ne-a jignit! Suntem terorizati, ne face de ras de fata cu pacientii, cu apartinatorii! Ca sa va dau un exemplu, intr-o seara, isterica fiind, a chemat o colega care spala holul sectiei. Colega mea a fugit intr-un suflet pentru ca nu stia ce s-a intamplat de tipa asa. Dansa vroia ca infirmiera sa-i ridice bluza pacientului ca sa nu puna ea mana. Deci aici s-a ajuns. Astea sunt urgentele ei!”, a declarat un angajat al spitalului, care a dorit sa ramana anonim, deoarece, desi in prezent nu mai lucreaza sub aripa Simonei, angajatul se teme de faptul ca declaratiile sale ar putea avea consecinte chiar si la actualul loc de munca.

O alta doleanta a asistentelor si infirmierelor ar fi schimbarea programului de lucru, astfel incat si ele sa beneficieze, la fel ca restul colegelor din spital, de ture de 12 ore. In prezent programul haotic, in care dupa o zi de schimb 2, urmeaza alta cu schimbul 1 si 3, duce practic la extenuarea oricarui angajat. Nu mai vorbim de unul care trebuie sa suporte si umilinte la locul de munca, in timp ce schimba scutecele pacientilor.

In ciuda neregulilor semnalate mai sus, aducem la cunostinta faptul ca infirmierelor li s-au taiat la jumatate bonurile de masa, motivarea Simonei Sisu catre personal fiind lipsa materiei prime pentru intretinerea curateniei in sectie.

Mai mult, se pare ca voucherele de vacanta, desi au fost primite cu mult timp in urma, nu au fost distribuite catre personal, in conditiile in care, sefa Spitalului Judetean, Delia Rasnoveanu este in concediu de odihna.

Asteptam in continuare raspunsul biroului de presa al Spitalului Judetean si vom continua sa semnalam neregulile care ni se aduc la cunostinta, in speranta ca macar conducerea spitalului sa puna punct abuzurilor semnalate de catre angajati!

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry