Heroina injectabila a devenit drogul preferat al romanilor

Heroina injectabila a devenit drogul preferat al romanilor

 

 

Daca la nivel European, canabisul troneaza in sfera consumatorilor de droguri, situatia din Romania a devenit alarmanta.

Ultimul raport al Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie arata ca 90% dintre consumatorii romani prefera heroina injectabila.

“Nivelurile consumului prin injectare variaza de la o tara la alta, de la 8 % in Spania la 90 % sau mai mult in Letonia, Lituania si Romania. Injectarea este mentionata drept principala cale de administrare, de 1 % dintre persoanele admise la tratament, pentru prima data, pentru consumul de cocaina si de 47 % dintre persoanele admise la tratament, pentru prima data, pentru consumul de amfetamine, ca drog principal”, se arata in raport.

In Grecia si Romania, aproximativ 2 din 3 cazuri noi de HIV se datoreaza consumului de droguri injectabile

Mai rau este faptul ca persoanele care ajung sa fie purtatori de HIV, in urma consumului de droguri, sunt depistate tarziu, interventia medicamentoasa devenind tardiva si de cele mai multe ori, fara un rezultat favorabil.

Heroina este un derivat al opiului, obtinut la sfarsitul secolului 19 prin sintetizarea morfinei. Produsa de compania de medicamente Bayer AG, heroina a fost exportata in 1898 in 23 de tari din lume si folosita un timp in tratamentul afectiunilor respiratorii. Ulterior dovedindu-se riscurile ei de abuz si grava adictie (dependenta) a fost inclusa pe lista drogurilor narcotice de abuz si interzisa in numeroase state.

In zilele noastre , peste 80 % din productia mondiala de heroina este furnizata de Afghanistan (exista unele pareri conform carora si China ar fi un important furnizor de heroina). Se pare ca heroina de pe pietele americane ar avea ca sursa si macul cultivat in regiuni intinse din Mexic (reg Sinaloa) si Columbia.

Express Your Reaction
Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry